Alles over ons magazine
Alles over ons magazine
Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
Alles over ons magazine
Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl
Boomkruipers zoeken met hun lange gebogen snaveltjes in spleetjes naar spinnen en insecten. Dat doen ze op stenen muren, maar meestal zie je ze toch op de grove bast van bomen. Ze klimmen dan als een muisje in een spiraal langs de stam omhoog. Zodra ze boven zijn aangekomen vliegen ze naar de voet van een volgende boom om daar weer naar boven te kruipen.
De boomkruiper is een kleine vogel (12,5-14 cm) met bruinwit gevlekte bovendelen, waarmee hij perfect gecamoufleerd is op de schors van een boom. De keel en onderzijde zijn roomwit (1) met op de flanken een duidelijke bruine tint (2). Wat verder opvalt zijn de grote lichtbruine pootjes met een relatief kort achternageltje (3).
De vleugelstreepjes zijn gelijkmatig getrapt (4) en hebben duidelijke helderwitte toppennen (5). Met zijn relatief lange fijngebogen snaveltje zoekt de boomkruiper naar spinnetjes en andere insecten. Net als een specht hebben boomkruipers ook een stugge, gepunte staart (6). Deze stijve staart dient als steun bij het klimmen tegen stammen omhoog. Mannetje en vrouwtje boomkruiper zijn vrijwel identiek.
Boomkruipers foerageren altijd langs stammen en/of dikke takken. Wat hierbij opvalt is dat ze altijd spiraalsgewijs om de stam omhoog kruipen. Eenmaal omhoog vliegt hij omlaag naar de voet van een andere boom om dit trucje te herhalen. De boomkruiper bouwt een verborgen nestje in holtes en spleten van bomen maar ook wel achter loszittend schors.
De boomkruiper lijkt op de taigaboomkruiper, waarvan de Midden-Europese ondersoort macrodactyla (ofwel de kortsnavelboomkruiper) in Zuidoost-Nederland broedt. De zichtbare verschillen zijn allemaal vrij subtiel en vaak lastig zichtbaar. Over de verschillen met de taiga- en kortsnavelboomkruiper zal uitgebreid worden ingaan bij de betreffende soorten, maar hier alvast een eerste herkenningstip: de boomkruiper heeft een wat langere snavel en een kortere achternagel.
Geef een reactie
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY