Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Zo herken je de boomkruiper

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 

Introductie

Boomkruipers zoeken met hun lange gebogen snaveltjes in spleetjes naar spinnen en insecten. Dat doen ze op stenen muren, maar meestal zie je ze toch op de grove bast van bomen. Ze klimmen dan als een muisje in een spiraal langs de stam omhoog. Zodra ze boven zijn aangekomen vliegen ze naar de voet van een volgende boom om daar weer naar boven te kruipen.

Boomkruiper
Fotograaf: Michel Geven

Kenmerken

De boomkruiper is een kleine vogel (12,5-14 cm) met bruinwit gevlekte bovendelen, waarmee hij perfect gecamoufleerd is op de schors van een boom. De keel en onderzijde zijn roomwit (1) met op de flanken een duidelijke bruine tint (2). Wat verder opvalt zijn de grote lichtbruine pootjes met een relatief kort achternageltje (3).

De vleugelstreepjes zijn gelijkmatig getrapt (4) en hebben duidelijke helderwitte toppennen (5). Met zijn relatief lange fijngebogen snaveltje zoekt de boomkruiper naar spinnetjes en andere insecten. Net als een specht hebben boomkruipers ook een stugge, gepunte staart (6). Deze stijve staart dient als steun bij het klimmen tegen stammen omhoog. Mannetje en vrouwtje boomkruiper zijn vrijwel identiek.

Kenmerkend gedrag

Boomkruipers foerageren altijd langs stammen en/of dikke takken. Wat hierbij opvalt is dat ze altijd spiraalsgewijs om de stam omhoog kruipen. Eenmaal omhoog vliegt hij omlaag naar de voet van een andere boom om dit trucje te herhalen. De boomkruiper bouwt een verborgen nestje in holtes en spleten van bomen maar ook wel achter loszittend schors.

Boomkruiper
Boomkruiper bij boomholte. Fotograaf: Henk Dikkers

Gelijkende soorten

De boomkruiper lijkt op de taigaboomkruiper, waarvan de Midden-Europese ondersoort macrodactyla (ofwel de kortsnavelboomkruiper) in Zuidoost-Nederland broedt. De zichtbare verschillen zijn allemaal vrij subtiel en vaak lastig zichtbaar. Over de verschillen met de taiga- en kortsnavelboomkruiper zal uitgebreid worden ingaan bij de betreffende soorten, maar hier alvast een eerste herkenningstip: de boomkruiper heeft een wat langere snavel en een kortere achternagel.

Wist je dat?

  • Een boomkruiper is gespecialiseerd in het zoeken naar kruipende insecten die in spleten en holtes leven en dus niet op vliegende insecten. Veel vogelsoorten die afhankelijk zijn van vliegende insecten trekken in het najaar en winter weg omdat die ’s winters nauwelijks beschikbaar zijn. De boomkruiper kan echter jaarrond in Nederland aan zijn kostje komen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *