Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Zwarte Specht

Dryocopus martius
Zwarte Specht
Fotograaf: Vincent Vuik

Herkenning

46 cm. Grootste Europese specht. Makkelijk te herkennen aan geheel zwarte verenkleed. Vlucht minder golvend dan andere spechten, lijkt wel wat op vlucht van vlaamse gaai. Mannetje heeft rode kopkap, vrouwtje heeft kleine rode vlek achter op kruin. Snavel hoornkleurig. Maakt grote holen in bomen.

Verspreiding

Komt voor op het vaste land in Europa, Centraal- en Oost-Azië. Standvogel. In Nederland vrij schaarse broedvogel, jaarrond aanwezig.

Biotopen

Gemengd- en naaldbos, maar nooit in zeer dichte bossen.

Levenswijze

Voedsel
Vooral mieren en kevers, maar ook wel vruchten en zaden. Foerageert zowel op grond als in bomen. Spendeert veel tijd op boomstompen.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4-6, soms 9. Kort ellipsvormig. Glad en glanzend. Wit. Formaat 33,9 x 24,8 mm.

 

Geluid

Luid 'kruu kruu kruu' in vlucht, lager en langzamer dan roep van groene specht en met duidelijke 'r'-klank. Heeft ook klagend 'whie jèèè'. Roffelt regelmatig en erg luid.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's