Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Zwarte Ooievaar

Ciconia nigra

Zwarte ooievaars broeden langs rivieren in het oosten en zuiden van Europa. In onze regio nemen de aantallen de laatste tijd langzaam toe en worden ze in de trektijd vaker waargenomen.

vogels kijken op vakantie
Zwarte ooievaar. Fotograaf: Leo Tukker

Herkenning

95-100 cm. Lijkt in alles op ooievaar, maar verenkleed glanzend zwart, behalve witte borst, buik en onderstaart. Snavel en poten rood. Schuw en meestal solitair. Juvenielen bruiner op kop en nek, bovendelen nauwelijks glanzend; poten en snavel grijs-groen.

Verspreiding

Standvogel in zuidelijk Afrika en West-Spanje. Broedvogel van Zuid-Zweden en Spanje tot aan de Japanse Zee en de Zee van Ochotsk. Wintergast in grote delen van Afrika en van India tot in Oost-China en Taiwan. In Nederland een doortrekker in uiterst klein aantal.

Biotopen

Voornamelijk in ondiepe plassen te midden van besloten landschappen, op zoek naar prooi.

Levenswijze

Voedsel
Voornamelijk vis, maar ook reptielen en amfibieën, kleine zoogdieren, kreeftachtigen en grote insecten. Foerageert wadend in water, op natte velden en in moerassen.

Eieren
Aantal eieren in legsel 3-5, meestal 4. Rondachtig, soms meer ovaal. Glad. Wit, inhoud schijnt in verse toestand groen door. Formaat 65,4 x 48,7 mm.

Geluid

Zwijgzaam, maar op nest helder langgerekt 'tsjie lie tsjie lie'.

Laatste waarnemingen