Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Struikrietzanger

Acrocephalus dumetorum

De struikrietzanger is een zeldzame doortrekker in Nederland. De meeste kans om ze te zien is in het najaar in de kustgebieden. Ze broeden in Finland en de Baltische staten, maar breiden zich wel geleidelijk richting het westen uit.

Herkenning

12,5 cm. Lijkt veel op kleine karekiet, bosrietzanger en veldrietzanger, maar is grijzer en poten en snavel donkerder. Wenkbrauwstreep kort, alleen duidelijk aanwezig voor het oog, smal, onduidelijk en vrijwel afwezig achter oog. Donkere oogstreep duidelijkst achter oog. Vleugels korter en ronder, omdat handpennen minder ver voorbij tertials uitsteken. Zingt vaak ’s nachts; zang is dan voller en uitgebreider dan overdag.

Verspreiding

Broedt van Zuid-Finland en Noord-Oekraïne tot Midden-Rusland en een gebied in oostelijk Centraal-Azië. Trekt in de winter naar Zuid-Azië. Zeldzame doortrekker in Nederland.

Biotopen

Komt in zijn leefgebied meer in bosschages en dicht struikgewas en minder in rietgebieden voor dan de kleine karekiet en bosrietzanger. Komt ook buiten moerasgebieden voor.

Levenswijze

Voedsel
Insecten, die in vegetatie of in lucht worden gevangen.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4-5, soms 6. Buikig. Glad en glanzend. Verschillend, soms als die van de bosrietzanger. Zeer licht groenachtig, crèmeachtig, grijsachtig of roze-achtig. Met olijfgroene, roestbruine, grijsachtig-bruine of roodachtig-bruine en lichtgrijze of purperen spikkels en kleine vlekken. De kleur van de tekens varieert met de grondkleur; de grotere tekens zijn schaarser dan de kleinere. Vaak geconcentreerd aan de stompe pool. Formaat 17,6 x 13,7 mm.

Geluid

Roep ’tsjek’, ’tsik’ en ’trrt’. Zang melodieus en gevarieerd, imiteert vaak. Kan verward worden met spotvogel en vooral met bosrietzanger, maar is meestal langzamer en welluidender.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames