Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Steppekiekendief

Circus macrourus

Veel Steppekiekendieven zijn heel moeilijk te herkennen in het veld, vooral de vrouwtjes en onvolwassen vogels lijken sprekend op Grauwe en Blauwe Kiekendieven. De enige uitzondering wordt gevormd door de volwassen mannetjes. Deze hebben een heel kenmerkend bleek verenkleed met maar weinig zwart in de vleugeltoppen waardoor ze op een afstand wel een beetje op een [Storm]meeuw lijken.

Fotograaf: Ben Reitsma

Herkenning

40-48 cm, spanwijdte 95-110 cm. Mannetje met bleekgrijze kop, bovendelen, staart en vleugels; zwarte handpennen vormen wigvormig paneel aan eind van boven- en ondervleugel. Onderdelen en ondervleugel wit; stuit grijs. Vrouwtje en juveniel lijken sterk op grauwe kiekendief, maar jonge steppekiekendief met ongestreepte kastanjekleurige onderdelen en ondervleugeldekveren, achterrand aan onderzijde van handpennen onduidelijk (scherper afgescheiden bij grauwe) en van onderen lijken armpennen donkerder dan handpennen, heeft diffuse en smalle bleke banden over onderzijde van armpennen, die smaller worden naar het lichaam toe (bij grauwe zijn banden duidelijker en is achterste band breder dan eindband). Ondervleugeldekveren minder duidelijk gestreept, kop en borst duidelijker gestreept dan buik (bij grauwe ongeveer gelijk), kop met duidelijke witte nekband, smalle witte wangvlek en grote donkere vlek op oorstreek (grauwe heeft minder duidelijke roestkleurige kraag en grotere bleke vlek rond oog, vlek op oordekveren meer geïsoleerd) en egalere bovenvleugel (grauwe heeft blekere vleugels met donkere band over armpennen). Juveniel hoofdzakelijk ongestreept roestkleurig, met donkere armpennen en uitgesproken gezichtspatroon. Lijkt veel op grauwe.

Verspreiding

Broedt van Wit-Rusland en Roemenië tot in Mongolië. Trekt in de winter naar Afrika ten zuiden van de Sahara, Tunesië, Egypte, Zuid-Azië en kleine gebieden in Zuidwest-Azië. In Nederland een doortrekker in uiterst klein aantal.

Biotopen

Heeft in zijn leefgebied voorkeur voor open terreinen, vooral droge graslanden.

Levenswijze

Voedsel
Jaagt door terrein op regelmatige wijze af te zoeken en vangt prooi in snelle duik. Voedt zich voornamelijk met grond bewonende zoogdieren en vogels, maar vangt ook insecten en reptielen.

Eieren
Aantal eieren in legsel 4-5, soms 3-6. Rondachtig. Glad, niet glanzend. Blauwachtig-wit. Soms met kleine bleke bruine vlekken; soms zwaar bruin gevlekt. Formaat 44,8 x 34,8 mm.

Geluid

Lijkt op dat van grauwe kiekendief.

Laatste waarnemingen

Lees verder over

Reviews & Recensies

Foto's