Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Steenuil

Athene noctua

Het mannetje van de steenuil is een echte uitslover. Vrouwlief wordt in de watten gelegd. Hij haalt alles uit de kast: een heerlijke massage, een knapperige meikever, een sappige rups, bescherming, liefde en aandacht. Alles om de band te verstevigen. Prachtig om te zien, maar een beetje banaal is het eigenlijk ook wel: het doel is natuurlijk om te paren en de genen door te geven. Daar zit weinig oprechte liefde bij, of zien wij het verkeerd? Een man en vrouw steenuil hebben een band voor het leven. Trouw tot de dood hen scheidt! Dat is toch wel heel mooi… Kom, we gaan een bloemetje kopen voor onze partner!

Twee Steenuilen
Fotograaf: Leo Tukker

Herkenning

22 cm. Kleine grijze uil met platte kop. Bovendelen grijs met grote witte vlekken, onderdelen wittig met lange brede bruingrijze streping, gezicht grijswit met fijne donkere streping, iris geel. Heeft fronsend uiterlijk door lage witte wenkbrauwen. Wordt vaak overdag, zittend op ruïnes, stenen in open landschap of op electriciteitspalen, gezien. 'Knikt' regelmatig met gehele lichaam. Vlucht laag en golvend.

Verspreiding

Komt voor in grote delen van Zuid-, West- en Midden-Europa, maar niet noordelijker dan Denemarken. In Nederland vrij talrijke broedvogel die het jaarrond aanwezig is.

Biotopen

Over het algemeen in agrarische gebieden met verspreide bomen en heggen; ook in boomgaarden, open bosgebied, duinen en halfwoestijnen. Nest in holen in de grond, in holle bomen, ruïnes, etc.

Levenswijze

Voedsel
Muizen, kleine vogels, grote insecten, regenwormen.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 3-5, soms 2-8. Kort ellipsvormig tot rondachtig. Glad en zwak glanzend. Wit. Formaat 35,6 x 29,6mm.

 

Geluid

Zang doet denken aan roep van tureluur, maar is oplopend: 'tjuui'. Heeft ook agressief 'wieuw'.

Laatste waarnemingen

Lees verder over

Vogelzang

Geluidsopnames

Foto's