Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Ruigpootbuizerd

Buteo lagopus

Ruigpootbuizerds kunnen makkelijk verward worden met de gewone Buizerd omdat beide soorten een erg variabel verenkleed hebben. Ook in het gedrag lijken de beide soorten erg op elkaar, hoewel Ruigpootbuizerds wat vaker bidden. Dat de Ruigpootbuizerd wat groter is dan een gewone Buizerd zie je eigenlijk alleen wanneer je de twee soorten samen ziet. Voor het onderscheid moet je dus echt naar het verenkleed kijken en kenmerkende voor een Ruigpootbuizerd zijn de donkere polsvlekken, het donkere buikschild en de brede donkere band aan de verder lichte staart.

Ruigpootbuizerd
Fotograaf: Johan Horneman

Herkenning

50-60 cm, spanwijdte 120-150 cm. Te onderscheiden van buizerd door groter formaat, langere vleugels en langere witte staart met brede, donkere eindband; gewoonlijk met meer wit op ondervleugels en onderdelen en met zwarte 'polsvlekken' en vleugelpunten; buik en 'broek' donkerbruin, streping op keel variabel, kop licht, tarsi wit bevederd. Juveniel als bleke adult met staart op afstand geheel donker lijkend. 'Bidt' regelmatig.

Verspreiding

Broedvogel van Scandinavië tot Oost-Siberië, en in noordelijk Noord-Amerika. Trekt in de winter naar Midden-Noord-Amerika en van oostelijk Groot-Brittannië en Noord-Italië tot Oost-China. In Nederland een wintergast in uiterst klein aantal.

Biotopen

In open terreinen, zoals duinen, moerassen, venen, heidegebieden etc. Ook op akkers, weilanden en bij jonge bosaanplant.

Levenswijze

Voedsel
Voornamelijk op de grond levend kleine zoogdieren, gevangen vanuit 'bidstand' of na een korte stootduik vanaf zitplaats. Soms ook zangvogels, jongen van ganzen en auerhoen.

Eieren
Aantal eieren in legsel 2-3, 5-7 in goede lemmingjaren. Rondachtig tot gedrongen elliptisch. Niet glanzend. Wit. Meestal verschillend getekend met vlekken en strepen van kastanjebruin-rood tot bruin. Formaat 55,3 x 44,3.

Geluid

Roep lijkt op buizerd maar luider en lager.

Laatste waarnemingen

Foto's