Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Nachtzwaluw

Caprimulgus europaeus

Meestal wordt de nachtzwaluw gehoord op een warme voorjaars- of zomernacht op de hei of half open bos. Zijn kenmerkende ratelende roep reikt ver. Overdag is de uitstekend gecamoufleerde nachtzwaluw nauwelijks te vinden doordat hij stil op de grond of een tak zit. Gelukkig neemt deze mysterieuze vogel de laatste jaren in aantal toe.

Nachtzwaluw
Fotograaf: Harvey van Diek

Herkenning

27 cm. Wordt meestal alleen gehoord. Verenkleed cryptisch gekleurd met grijze, bruine en zwarte strepen en bandering. Bruingele vlekken op bovendelen. Mannetje met grote subterminale witte vlekken op buitenste staartpennen en vleugelpunten. Grote, platte kop met zeer kleine snavel, maar enorme bek. Lange puntige vleugels en lange staart geven indruk van kleine valk. Verbergt zich overdag op de grond of zit parallel op een tak en is dan vrijwel onzichtbaar door de effectieve camouflagetekening. In de schemering en ’s nachts actief. Nestelt op de grond.

Verspreiding

Komt in grote delen van Europa voor maar niet het boven het zuidelijk deel van Scandinavië; schaars in Groot-Brittannië en Ierland. Ontbreekt in het Alpengebied en grote delen van Spanje. Overwintert deels in Midden-Oosten en deels in Afrika. In Nederland vrij schaarse broedvogel, wegtrekkend, doortrekker in klein aantal.

Biotopen

Broedt op heidevelden, zandverstuivingen en in open dennenbossen.

Levenswijze

Voedsel
Insecten. Voornamelijk nachtvlinders en kevers, in de vlucht gevangen, maar jaagt ook wel vanaf zitplaats als een vliegenvanger.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 2. Ellipsvormig tot langwerpig. Glad en tamelijk glanzend. Wit of crème-achtig, soms grijs of violet getint. Verschillend en onregelmatig gespikkeld en gevlekt met geelachtig-bruin of soms donkerbruin; ook grijs getekend en gewolkt; soms met strepen en lijntjes; zelden ongetekend. Formaat 31,9 x 22,5 mm.

 

Geluid

Zang een langdurig snorrend ‘errrrrrrrr orrrrrrrrrr’; roep ‘koe-ik’. Klapt tijdens de balts met de vleugels.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's