Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Kwartelkoning

Crex crex

Het geluid van de kwartelkoning wordt soms vergeleken met een krakende hooiwagen. De Latijnse naam Crex crex dankt de kwartelkoning aan zijn baltsroep die met name ’s nachts is te horen. In Nederland is het, na een opleving in de eind jaren negentig van de vorige eeuw, een zeldzame verschijning geworden.

Kwartelkoning
Fotograaf: Daniele Occhiato

Herkenning

27-30 cm. Zeer moeilijk te observeren vanwege stiekeme, deels nachtelijke levenswijze. Aanwezigheid wordt gewoonlijk alleen in voorjaar verraden door onmiskenbare zang van mannetje. Bovendelen grijsbruin, zwarte veercentra vormen enigszins een lijnenpatroon op mantel- en schouderveren. Gezicht en keel blauwgrijs, bruine teugel en oorstreek; borst vuilbruin, flanken en onderstaart roodbruin, dwars gestreept. Helder kastanjebruine vleugels zeer opvallend in vlucht. Juveniel lijkt op adult, maar valer, onderdelen witter.

Verspreiding

Broedt in Oost-Europa en het Aziatische deel van Rusland. Overwintert in Zuidoost-Afrika. In Nederland zeer schaarse broedvogel, wegtrekkend.

 

Biotopen

Rijke, vaak drassige, graslanden, jonge graangewassen, uiterwaarden.

Levenswijze

Voedsel
Kleine ongewervelden, vooral insecten, maar ook, in mindere mate, plantaardig materiaal en slakken. Pikt voedsel van de grond of van planten.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 8-12, soms 6-14. Buikig. Glad. Licht groenachtig-grijs of roodachtig-geelbruin getint. Met roodachtig-bruine, purperen en grijze stippen en vlekken. Formaat 37,4 x 26,8 mm.

 

Geluid

Gedurende broedseizoen zingt het mannetje langdurig, voornamelijk in schemer en ’s nachts; zang een raspend, eindeloos durend ‘krp krp’.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's