Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Kuifkoekoek

Clamator glandarius

Herkenning

40 cm. Kruin, kuif, voorhoofd en teugels blauwgrijs; achterhoofd en nek bruinzwart; bovendelen, vleugels en staart donker grijsbruin, met witte veertoppen op bovendelen en vleugels; brede, witte staartranden. Onderdelen roomgeel, wat donkerder op keel. Gemakkelijk te herkennen aan kuif, gevlekt voorkomen en kop met grijze pet. Juveniel als adult maar met kortere kuif, bruinzwarte kop, vuilwitte vlekken en kastanjebruine handpennen. In alle kleden onmiskenbaar. Evenals koekoek broedparasiet, met voorkeur voor kraaiachtigen als gastheer. Parasiteert het meest op eksters; vrouwtje beschadigt soms eieren van gastheer tijdens leggen, maar eet ze niet op. Meestal wordt het ei echter samen met die van gastheer uitgebroed en alle jongen groot gebracht.

Verspreiding

Broedvogel in delen van Zuid-Europa, Zuidwest-Azië en zuidelijk Afrika. Standvogel in Afrika van Senegal tot Somalië tot Zambia. Wintergast in kleine gebieden in noordelijk Afrika. In Nederland een dwaalgast.

Biotopen

In zijn leefgebied bij voorkeur semi-droge gebieden, zoals heidevelden met kurkeiken en cultuurgebieden zoals olijfgaarden. Vermijdt bergachtig en dicht bebost gebied. Vanwege afhankelijkheid van broedgastheren vaak zelfde habitat als de ekster.

Levenswijze

Voedsel
Voornamelijk grote, harige rupsen, waarvan de haren verwijderd worden alvorens ze te verorberen. Tevens rupsen van motten, sprinkhanen, kevers, mieren en soms hagedissen.

Eieren
Aantal eieren gelegd gedurende een broedseizoen: 15-16. Ellipsvormig tot buikig, afgerond maar met de neiging taps toe te lopen naar beide polen. Glad en tamelijk glanzend. Licht groenachtig-blauw. Sterk bezet met kleine stippen in lichtbruin en grijs. Formaat 32,1 x 24,0 mm.

Geluid

Een luid en snel, sternachtig geschater, 'krikrikri'.

Laatste waarnemingen