Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Kleine Karekiet

Acrocephalus scirpaceus

Zelfs in het kleinste strookje riet van maar een paar meter langs een gracht of vijver in een stadspark kan de Kleine Karekiet zich thuis voelen, maar zo open bloot als op deze foto zal je hem er niet vaak zien. Meestal zitten ze goed verstopt tussen de rietstengels en verraden ze hun aanwezigheid alleen door onafgebroken hun eigen naam te roepen: Karre-karre-kiet-kiet.

Zingende kleine karekiet
Fotograaf: Henk Dikkers

Herkenning

13 cm. Lijkt zeer veel op bosrietzanger en struikkarekiet, maar bovendelen en stuit rossiger dan van bosrietzanger. Onduidelijke lichte wenkbrauwstreep. Onderdelen meer bruinig, minder wit dan van bosrietzanger. Poten vaak wat grijzer, snavel wat langer en kop platter dan bosrietzanger, hetgeen een wat ‘strengere’ uitdrukking geeft. Meestal lastig te zien te krijgen, behalve tijdens zang, die meestal vanuit een rietstengel ten gehore wordt gebracht en waarbij de vogel langzaam omhoog klimt.

Verspreiding

Broedt in Europa, zuidelijk Scandinavië tot aan de Middellandse Zee. Overwintert met name in het oosten van zuidelijk Afrika: van Zambia tot Namibië. In Nederland zomergast.

Biotopen

Rietmoerassen.

Levenswijze

Voedsel
Insecten, in najaar ook bessen.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4, zelden 3-6. Buikig. Glad en glanzend. Groenachtig-wit of zeer lichtgroen. Meestal sterk groen, olijfkleurig of dof grijs gespikkeld en gevlekt; vaak geconcentreerd aan of rond de stompe pool en vormt een zware kap; als de tekens fijner zijn schijnen ze dichter en gelijkmatig verspreid. Formaat 18,4 – 13,6 mm.

Geluid

Roep ’tsjerr’. Zang lijkt op bosrietzanger, maar imiteert minder; lijkt ook op zang van rietzanger, maar is minder haastig en eentoniger. Karakteristiek is het steeds terugkerende ‘karre karre kiet kiet’.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's