Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Keep

Fringilla montifringilla

Een kenmerkend nasaal klinkend k-èhp verraadt vaak de aanwezigheid van de keep. De keep is een vinkachtige die bij ons de winter doorbrengt. Ze houden van beukenbossen en kunnen daar soms in grote groepen voorkomen.

Keep
Fotograaf: Johan Horneman

Herkenning

15 cm. Lijkt qua vorm en formaat op vink. Mannetje in zomerkleed met zwarte kop en mantel, oranje keel, borst, schouders en kleine dekveren, zwarte slagpennen en staart en witte buik en stuit. Vleugels met smalle oranje-witte vleugelstrepen. Vrouwtje met bruine kop, bruin en zwart gevlekte mantel en grijze vlek op kopzijden. Mannetje 's winters als vrouwtje. Snavel 's zomers zwart, 's winters geel. 's Winters in troepen met vink en gorzen en soms met leeuweriken. Schuifelende gang als vink.

Verspreiding

Broedt in Scandinavië, delen van de Baltische Staten, Kazachstan, Mongolië en Rusland. Trekt in de winter naar Europa, naar Azië, van Turkije tot Nepal, en grote delen van Oost-Azië. In Nederland een uiterst schaarse broedvogel, jaarrond aanwezig, doortrekker en wintergast in groot aantal.

Biotopen

Op akkers langs bosranden, beukenbossen en ook in parken met beukenbomen. De zaden van de beuk zijn een belangrijke voedselbron voor deze soort.

Levenswijze

Voedsel
In broedtijd ongewervelde dieren en zaden, 's winters zaden, bessen en andere vruchten.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 5-7, soms 4-8. Buikig tot kort ovaal. Glad en glanzend. Lichtblauw. Verschillend getint of gevlekt met roze of lichtrood, schaars bezet met spikkels en kleine vlekjes, meestal kleiner en talrijker dan bij de vink, dikwijls met fijnere lijntjes en krabbels. Formaat 19,5 x 14,6 mm.

Geluid

Verschillende roepen 'èèèp', 'tok' en 'tsjuk'. Zang een monotoon, langgerekt 'wèèèèèè'.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's