Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Grote Karekiet

Acrocephalus arundinaceus
Zingende Grote Karekiet
Fotograaf: Vincent Vuik

Herkenning

19 cm. Als een enorme kleine karekiet, heeft bijna formaat van zanglijster. Bovendelen effen bruin, onderdelen wit, maar flanken en onderstaart beige. In vlucht contrasteert rossigbruine stuit met bruine bovendelen. Smalle maar duidelijke witte wenkbrauwstreep en donkere oogstreep. Snavel lang en zwaar, poten grijs. Wordt meestal zingend in top van rietstengel gezien. Beweegt traag en log door de vegetatie, met zware 'sprongen'.

Verspreiding

Broedt van West-Europa tot in Japan en ontbreekt in Europa alleen op IJsland, de Britse Eilanden en in het merendeel van Fenno-Scandinavië. Overwintert met name in Afrika ten zuiden van de Sahara van Sierra Leone en Liberia tot Ethiopië, Namibië en Zuid-Afrika. In Nederland zomergast.

Biotopen

Uitgestrekte rietvelden in moerassen en langs meren, met overjarig riet.

Levenswijze

Voedsel
Insecten en andere ongewervelden. In de herfst ook bessen.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4-6, zelden 3. Buikig. Glad en enigszins glanzend. Zeer lichtgroen, blauwachtig-groen, of blauw, zelden wit. Verschillend getekend met forse zwartachtig-bruine, olijfbruine, licht olijf en groene, en licht blauwgrijze spikkels en vlekken; de grondkleur tussen de vlekjes meestal goed zichtbaar, zelden dicht maar soms kleiner en talrijker; van dichtbij vaak zeer fijne donkere spikkels zichtbaar; de tekens in het algemeen goed verspreid maar soms met een concentratie aan de stompe pool. Formaat 22,6 x 16,2 mm.

Geluid

Roep rauw 'tsjak'. Zang hard en krassend 'karre karre kiet kiet kurk kurk'.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's