Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Grauwe Franjepoot

Phalaropus lobatus

Deze mooie steltloper die broedt in noordelijke streken valt op door de manier van foerageren. Ze maken al zwemmend drukke bewegingen op zoek naar voedsel. In Nederland is het een schaarse doortrekker. In de nazomer is de kans om ze te zien het grootst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Fotograaf: Marcel van der Tol

Herkenning

17 cm. Kop, nek en middenborst leigrijs, naar onderdelen toe doorspekt met witte vlekjes; kin en keel wit, klein wit vlekje boven oog; hoefijzervormige oranjerode voorhals. Bovendelen blauw- of leigrijs met crèmekleurige lengtestrepen. Onderdelen wit. Poten en naaldfijne snavel zwart (rosse franjepoot heeft gele poten en kortere dikkere snavel). Vrouwtje wat groter en in zomerkleed kleuriger dan mannetje; grijze veerpartijen van vrouwtje bij mannetje meer bruingrijs en voorhals meer bruinrood en minder uitgesproken, vager afgescheiden van grijze partijen. In winterkleed kruin en achterhoofd grijs, bovendelen donker blauwgrijs, met witte veerranden (niet egaal als bij rosse franjepoot). Oogstreep achter oog zwart, rest van verenkleed wit. Juveniel als juveniele rosse franjepoot, maar kleiner en met dunnere snavel. Bovendelen donker met okerkleurige of gele strepen (rosse franjepoot heeft deze strepen niet en heeft meestal al enkele grijze winterveren).

Verspreiding

Broedt in Alaska, noordelijk Canada, Noord-Europa en Noord-Rusland. Trekt in de winter naar de westkust van Midden-Amerika, de Stille Oceaan bij Peru, de Arabische Zee en de zeeën tussen de eilanden in Zuidoost-Azië. In Nederland een doortrekker in uiterst klein aantal.

Biotopen

Beperkt tot ondiep, voedselrijk, zoet, brak of zout water met weinig vegetatie, bijvoorbeeld ondiepe binnendijkse plasjes, duinmeren, kwelderplasjes, geulen op het wad en strand, of ondergelopen bollenvelden.

Levenswijze

Voedsel
Voornamelijk insecten en kreeftachtigen, maar ook weekdieren en wormen. Foerageermethoden als rosse franjepoot.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4, soms 3. Ovaal tot peervormig. Glad en zwak glanzend. Gelijk in kleur en tekening aan die van de rosse franjepoot. Formaat 29,9 x 21,0 mm.

Geluid

Lijkt op rosse franjepoot, maar iets lager.

Laatste waarnemingen

Lees verder over

Vogels vertellen

Foto's