Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Goudplevier

Pluvialis apricaria

De wilster (bijnaam van de goudplevier) werd in de vorige eeuw nog flink bejaagd. Bij het zogenaamde wilsterflappen werd de goudplevier gelokt door de fluittoon na te bootsen. Tegenwoordig wordt dit alleen nog toegepast om de vogels te vangen voor ringonderzoek.

Fotograaf: Arie Ouwerkerk

Herkenning

26-29 cm. Het hele jaar herkenbaar aan met gouden spikkels bezaaide zwarte bovendelen. Onderdelen in zomerkleed zwart, wittig in winterkleed. In vlucht met onopvallende witte vleugelstreep. Ondervleugel wittig, met volledig witte oksel. Stuit en staart donker. Vogels van noordelijke populaties hebben gezicht, oorstreek en onderdelen zwart, door brede witte band afgescheiden van goudbruine bovendelen. Vogels van zuidelijke populaties hebben een minder uitgesproken patroon, met zwart minder uitgebreid en witte band tussen zwarte onderdelen en goudbruine bovendelen breder. Vrouwtje heeft zwarte veerpartijen doorspekt met witte en beige veren. Snavel zwart, poten grijzig. Juveniel als adult in winterkleed, maar regelmatiger getekend en onderdelen bruiner.

Verspreiding

Broedt in een gebiedje in Oost-Groenland, op IJsland, de noordelijke delen van de Britse Eilanden, in Scandinavië, de Baltische Staten en een groot deel van Noord-Rusland. Trekt in de winter naar de zuidelijke delen van de Britse Eilanden, delen van West-Europa en het Middellandse Zeegebied. In Nederland doortrekker en wintergast in zeer groot aantal.

Biotopen

In oude graslanden met kort gras in open gebieden. Ook op kale akkers en steeds vaker bij wadplaten. Rust graag op kale akkers, waar hij goed gecamoufleerd is.

Levenswijze

Voedsel
Typische plevierenmanier van voedsel zoeken: rennen, stoppen, pikken. Eet allerlei ongewervelden, maar ook wel bessen en zaden.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4, soms 3. Peervormig tot ovaal. Glad en enigszins glanzend. Geelbruin of zandkleurig, tot geelachtig-grijs of lichtgeel, soms roodachtig-bruin of olijfkleurig getint. Zwaar zwartachtig-bruin gevlekt en soms schaarser roodachtig-bruin getekend. Dikwijls het zwaarst getekend aan de stompe pool of in een afgebakende strook rond de pool. Formaat 52,1 x 35,5 mm.

Geluid

Roep ’tluu’. Zang slepend ’tlu-ieie, tlu-ieie’.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's