Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Giervalk

Falco rusticolus

De grootste en meest robuuste valk van Europa. Een echte noorderling. Hij komt voor in arctische berggebieden en toendra op Groenland, IJsland, in Siberië en in mindere mate in Scandinavië.

Vliegende Witte Giervalk
Fotograaf: Arno ten Hoeve

Herkenning

55-60 cm, spanwijdte 125-135 cm. Verschilt in vlucht van slechtvalk door groter formaat, wat langere staart, bredere vleugelbasis, meer afgeronde vleugelpunten en iets langzamer vlucht. In rust aanmerkelijk bleker en egaler gekleurd dan slechtvalk en zonder zwarte snorstreep; vleugels steken in rust niet buiten staart uit. Verenkleed variabel, van wit tot grijs. In Europa komt grijze vorm het meest voor. Bovendelen met brede donker- en lichtgrijze streping; onderdelen witachtig met donkere lengtestrepen en dwarsgestreepte flanken. Ongestreepte juvenielen lijken op grote juveniele slechtvalk, maar verschillen in structuur, donker gestreepte ondervleugeldekveren en lichaam, contrasterend met lichte slagpennen (juveniele slechtvalk heeft veel minder contrast).

Verspreiding

Broedvogel op de noordelijke Canadese Arctische Eilanden, delen van Groenland en uiterst noordelijk Siberie. Standvogel in IJsland, Alaska, noordelijk Canada en van Noord-Noorwegen tot aan de Beringzee. Wintergast in zuidelijkere delen van Canada, de noordelijke Verenigde Staten en van Noorwegen tot aan de Zee van Ochotsk. In Nederland een dwaalgast.

Biotopen

Komt in zijn leefgebied voor in woeste, open landschappen zoals rotskusten, toendra, bergen, rand van taiga, steppen.

Levenswijze

Voedsel
Jaagt laag over de grond, soms na observatie vanaf zitplaats, of tijdens hoge vlucht. Stoot op prooi en doodt deze door kracht van duikvlucht. Prooi verschilt per habitat: langs de kust zeevogels, in het binnenland sneeuwhoenders en eenden. Verder allerlei soorten vogels en, in mindere mate, zoogdieren (woelmuizen, lemmingen, hazen).

Eieren
Aantal eieren in legsel 3-4, soms 2-7. Rondachtig tot kort elliptisch. Glad, niet glanzend. Licht geelbruin of geelachtig-wit, zelden wit. Fijn rood of roodachtig-bruin gevlekt. Formaat 58,9 x 45,9 mm.

Geluid

Buiten broedseizoen zwijgzaam.

Laatste waarnemingen

Foto's