Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Gekraagde Roodstaart

Phoenicurus phoenicurus

Als je een gekraagde roodstaart in je tuin hebt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Het is een prachtvogeltje. De gekraagde roodstaart kun je lokken met een speciale nestkast met een grote invliegopening. En je moet flink wat bomen hebben rond het liefst een bloemig gazonnetje. Een boomgaardje is ook geliefd. Grofweg van april tot september zie je deze vogeltjes in Nederland. Het mannetje is knaloranje met een zwart gezichtje en een spierwitte wenkbrauw. Je kunt hem met geen ander vogeltje verwarren. De zwarte roodstaart mist dat oranje op zijn borst. Vrouwtjes van beide soorten zijn lastiger uit elkaar te houden. Eigenlijk moet je gewoon even wachten tot er een mannetje naast komt zitten, dan weet je het. Vogels kijken is soms best simpel.

Vliegende mannetjes Gekraagde Roodstaart
Fotograaf: Gejo Wassink

Herkenning

14 cm. Lijkt op zwarte roodstaart in bouw en formaat. Mannetje heeft leigrijze bovendelen, wit voorhoofd, zwart gezicht, kin en keel, bruinige vleugels, oranje borst, bleker op buik en heeft witte onderstaart, oranje stuit en staart. Middelste staartpennen is donkerder, evenals bij zwarte roodstaart. Vrouwtje grijsbruin op bovendelen, wittig op onderdelen met oranje waas; staart oranje, als bij mannetje; heeft duidelijke witte oogring. Juveniel lijkt op juveniele roodborst, maar heeft rossige staart. Trilt evenals zwarte roodstaart met staart.

Verspreiding

Broedt in grote delen van Europa, Scandinavië, Rusland tot Mongolië en in delen rond de Zwarte Zee. Overwintert in Centraal-Afrika. In Nederland talrijke broedvogel, wegtrekkend, doortrekker in vrij groot aantal.

Biotopen

Open naald- en loofbossen en parken.

Levenswijze

Voedsel
Ongewervelden en vruchten. Ongewervelden worden vanaf zitplaats of op de grond gevangen. Vangt ook vliegende insecten op vliegenvangerachtige wijze.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 6-7, zelden 4-10. Buikig. Glad en glanzend. Lichtblauw. Formaat 18,6 x 13,7 mm.

 

Geluid

Roep ‘huwiet’ als Fitis, en ‘whiet tak’. Zang variabel, heeft soms wel wat weg van bonte vliegenvanger, met luide babbelende en krassende tonen.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's