Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Bonte Vliegenvanger

Ficedula hypoleuca

Wanneer je in een park of tuin een zwart-wit vogeltje ziet dat vanaf een opvallende uitkijkpost steeds een kort stukje vliegt om een insect uit de lucht te pakken dan heb je vrijwel zeker een Bonte Vliegenvanger in het vizier. Schijnbaar onvermoeibaar wordt op die manier het ene insect na het andere gevangen. Soms zijn de gevangen vliegjes zo klein dat je je afvraagt of het niet meer energie kost om ze te vangen dan dat de prooi aan voedingswaarde oplevert.

Bonte Vliegenvanger vliegt
Fotograaf: Gejo Wassink

Herkenning

12,5 cm. Mannetje ’s zomers met zwarte kop en bovendelen; voorhoofd, onderdelen, vleugelstreep en staartzijden wit; herfstkleed als vrouwtje, maar voorhoofd blijft witachtig. Vrouwtje met olijfbruine bovendelen, isabelkleurige onderdelen, smallere vleugelstreep. Juveniel verschilt van jonge grauwe vliegenvanger door wit op vleugels en staart. Mannetjes in noordelijk deel van gebied zijn zwart en wit, zuidelijker mannetjes lijken op vrouwtjes, afgezien van witte voorhoofd, zwarte stuit, staart en vleugels. Vangt insecten als grauwe vliegenvanger, maar keert zelden terug naar dezelfde tak; foerageert vaak op de grond. Wipt veelvuldig met staart en ’trekt’ met vleugels, vooral bij het neerstrijken. Nestelt in holten in bomen, muren of gebouwen en in nestkasten.

Verspreiding

Broedt van Noordwest-Afrika in een brede zone door Europa tot in Midden-Siberië. Is trekvogel. In Nederland vrij talrijke broedvogel, wegtrekkend, doortrekker in vrij klein aantal.

Biotopen

Gemengde bossen, tuinen, boomgaarden, bij voorkeur nabij water.

Levenswijze

Voedsel
Voornamelijk insecten die op typische vliegenvanger manier gevangen worden. Eet soms ook wormen.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4-7, zelden 1-11. Grotere legsels zijn waarschijnlijk van 2 ♀♀. Latere legsels zijn kleiner. Buikig, glad en enigszins glanzend. Lichtblauw, zelden met enige fijne roodachtig-bruine spikkels. Formaat 17,9 x 13,4 mm.

 

Geluid

Roep een scherp ‘whit’ en een kort, herhaald ’tik’, soms in combinatie. Alarmroep meestal ‘fwiet’. Zang gebaseerd op twee tonen van verschillende hoogte: ‘wuudjie wuudjie’, soms vermengd met trillers en soms met welluidend, oplopend eind.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's