Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Baardman

Panurus biarmicus

Ping, ping. Dit opvallende roepje verraadt vaak als eerste de aanwezigheid van het baardmannetje. In uitgestrekte rietvelden is de kans het grootst om deze absolute schoonheid onder de vogels aan te treffen. Het baardmannetje is een jaarvogel. In de zomer eet hij insecten en in de winter schakelt hij over op zaden.

Baardman
Fotograaf: Vincent Vuik

Herkenning

14 cm. Een opvallend gekleurde meesachtige vogel met lange staart en rond lichaam. Beide sexen warmbruin en roestkleurig aan bovenzijde, met zwarte en witte lijnen op schouders en vleugels. Staart bruin met opvallende zwarte vlek op onderstaartdekveren; maakt helft van totale lengte uit. Onderdelen bleker, maar flanken zelfde kleur als bovendelen. Kop van mannetje blauwgrijs met brede zwarte baardstreep. Vrouwtje heeft bruingrijze kop zonder zwarte tekening. Beide sexen hebben oranje snavel en gele of oranje iris. Juvenielen zijn geel in plaats van bruin en hebben donkere snavels. Meestal in rietvelden, in paren of familiegroepjes gedurende broedseizoen, in grotere groepen in de winter. Vlucht met snelle vleugelslagen en afhangende staart. Groepen op trek vormen karakteristieke bol. Soms tam en goed zichtbaar, maar wordt vaak alleen opgemerkt door roep.

Verspreiding

Komt voor in kleine delen van Europa en in een gebied rond Kazachstan en Mongolië. In Nederland schaarse broedvogel, jaarrond aanwezig.

Biotopen

Uitgebreide rietvelden, overjarig gemengd met jong riet.

Levenswijze

Voedsel
In zomer insecten en andere ongewervelden, in winter uitsluitend zaden van riet.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 5-7, soms tot 12. Buikig. Glad en glanzend. Crème-achtig-wit. Schaars bezet met korte donkerbruine streepjes, krabbels en spikkels. De tekens zijn meestal erg dun en fijn. Formaat 17,6 x 14,0 mm.

 

Geluid

Roep karakteristiek ‘ping ping’. Zang wordt maar zelden gehoord.

Laatste waarnemingen

Lees verder over

Column

Geluidsopnames

Foto's