Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Arendbuizerd

Buteo rufinus

Een Arendbuizerd lijkt op een Buizerd maar is in alles groter, krachtiger en sierlijker. Door zijn lange vleugels doet de Arendbuizerd wel wat aan een arend denken.

Arendbuizerd in conflict met Buizerd
Fotograaf: Mladen Vasilev

Herkenning

50-65 cm, 126-155 cm. Moeilijk te onderscheiden van buizerd, maar wat groter en zwaarder. Verenkleed even gevariëerd als van buizerd, van warm bruin met grote vlekken op roomwitte onderdelen tot (zeldzame) melanistische vorm met zeer donkerbruine onderdelen. Kop en staart gewoonlijk bleek, staart zonder duidelijke bandering. Onderdelen in vlucht meestal opvallend wit, behalve zwarte vleugelpunten, 'polsvlekken' en dijen. Juveniel niet te onderscheiden van jonge buizerd, behalve door lange vleugels en formaat; staart licht maar dicht gestreept.

Verspreiding

Broedt in delen van Zuidoost-Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-, Zuid- en Centraal-Azië. Trekt in de winter naar delen van Oost-Afrika en zuidelijkere delen van Zuidwest- en Zuid-Azië. In Nederland een dwaalgast.

Biotopen

Komt in zijn leefgebied voor in droge gebieden zoals halfsteppen, steppen en woestijnen; nestelt gewoonlijk op rotsranden etc.

Levenswijze

Voedsel
Zoekt prooi tijdens zweefvlucht, vanaf zitplaats of vanaf de grond. Eet voornamelijk kleine zoogdieren, reptielen en grote insecten; soms kleine tot middelgrote vogels.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 2-3, zo nu en dan 4 of 5. Rondachtig tot elliptisch. Niet glanzend. Groenachtig-wit met bruin. Lichtgrijze of purperen vlekken. Formaat 60 x 47 mm (Azië); 55 x 44 mm (Noord-Afrika).

Geluid

Roep kort en miauwend.

Laatste waarnemingen

Foto's