Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Welke fotografie-accessoires heb je nodig bij vogelfotografie?

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De rijstzak is een onmisbaar hulpmiddel bij het fotograferen vanuit de auto.

In een vorig artikel over vogelfotografie hebben we het gehad over de aankoop van de camera. Maar er zijn ook nog talloze accessoires die je kunnen helpen bij het maken van goede vogelfoto’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een statief, extra accu’s of geheugenkaarten. In dit artikel leggen we uit hoe deze accessoires je kunnen helpen en waar je op moet letten bij de aanschaf.    

Fototas

Als je in het veld op pad bent met je fotoapparatuur wil je deze waardevolle spullen natuurlijk goed beschermen maar ook op een comfortabele wijze meedragen. Om deze redenen is een goede fototas zeer aan te raden. Ze zijn er in alle soorten en maten. Voor een compact-camera is een buideltas vaak al toereikend maar voor een spiegelreflexcamera met een telelens kom je als snel uit bij een serieuze rugtas. 

Denk er bij het kopen van zo’n tas ook aan dat je naast de body en lens waarschijnlijk ook extra spullen in de tas op wilt bergen. Denk hierbij aan een extra lens, een verrekijker, een telescoop, een lunchtrommel of een thermosfles. Bij de meeste fototassen kun je de vakjes aan de binnenkant zelf indelen zodat je optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte. 

Als je met weer en wind wilt kunnen fotograferen is een waterdichte fototas (of één met een waterafstotende hoes) is een must. Je wil voorkomen dat er vocht bij je spullen kan komen. Een apart vakje voor de geheugenkaartjes en accu’s zit er ook vaak in, maar het kan nooit kwaad deze nog in een extra beveiligde houder te doen. Zo komt er geen viezigheid in de contacten.

Veel cameratassen kun je zelf indelen zodat je eigen apparatuur er precies in past.

Accu

Bij de aankoop van de camera krijg je over het algemeen één accu bijgeleverd. Deze accu’s zijn vaak gebonden aan één of enkele modellen. Wat zeer aan te bevelen valt, is om bij de aanschaf van je camera meteen een extra batterij te kopen. Let er hierbij goed op dat je ook echt de juiste batterij koopt die hoort bij jouw model camera. Deze extra batterij heb je (opgeladen en wel natuurlijk) in het veld bij je als reservebatterij. Als je een cameratas hebt is dat een ideale plek om de reserve-accu te bewaren. Zo weet je zeker dat je hem altijd bij je hebt tijdens het fotograferen. Niets is zo frustrerend als een lege accu tijdens een mooie dag in het veld, maar als je altijd een opgeladen reserve-accu bij je hebt, zal het je dag nooit verpesten.

Met een reserve-accu op zak kom je nooit voor onplezierige verassingen te staan door een onverwacht lege accu.

Geheugenkaart

Je camera slaat de foto’s die je maakt op op een geheugenkaart. Deze worden over het algemeen niet meegeleverd bij een camera en zul je dus zelf moeten kopen. Vaak zal dat een geheugenkaart van het type SD (Secure Digital) zijn. Sommige camera’s maken echter gebruik van CF (Compact Flash). Voordat je een kaart koopt moet je dus even uitzoeken welk type kaart jouw camera gebruikt. Een geheugenkaart heeft twee eigenschappen die belangrijk zijn om op te letten. Allereerst heb je de opslagcapaciteit. Dit wordt uitgedrukt in GB (gigabytes) en geeft aan hoeveel ruimte voor foto’s er is op de kaart. Hoe hoger het getal, des te groter de capaciteit. 

De tweede eigenschap is de wegschrijfsnelheid. Deze wordt uitgedrukt in MB per seconde. Dit is de snelheid waarmee de foto’s vanaf het bescheiden interne geheugen van de camera (dit wordt ook wel de ‘buffer’ genoemd) doorgesluisd kunnen worden naar de kaart. Dit is dus vooral belangrijk als je veel foto’s achter elkaar wilt kunnen maken. Als je bijvoorbeeld snelle actie vast wilt leggen of vliegende vogels wilt fotograferen heb je een hoge opnamesnelheid nodig en dan biedt een kaart met een hoge wegschrijfsnelheid een voordeel.

Geheugenkaartje van het type Compact Flash (CF).

Statief

Als je een camera uit de hand gebruikt dan geef je alle trillingen in je lichaam door aan de camera en dit resulteert al snel in onscherpe foto’s. Als de camera rust op het statief worden deze trillingen geëlimineerd en dat komt je kans op scherpe foto’s uiteraard ten goede. Daarnaast is het, zeker als je camera en lens wat zwaarder zijn, fijn om je armen te ontlasten. Na een uur uit de hand fotograferen beginnen de armspieren namelijk vaak wel voelbaar te protesteren. 

Statieven zijn er in vele soorten en maten. Wat past bij jou hangt heel erg af van het soort fotografie wat je gaat beoefenen. Reis je graag en mag het niet te zwaar zijn? Dan is een compact, licht statief van bijvoorbeeld carbon aan te bevelen. Wil je juist een zwaarder en robuuster statief voor optimale stabiliteit? Dan is een wat forser statief van aluminium voor jou misschien geschikter. Ook de statiefkop is belangrijk om even naar te kijken. Er zijn veel verschillende koppen op de markt maar niet alles is even geschikt voor (vogel)fotografie. Over het algemeen is een balhoofd erg geschikt vanwege de flexibiliteit. Een uitzondering geldt voor zware telelenzen, die werken het prettigst in combinatie met een schommelkop.

Een schommelkop is het meest geschikt voor zwaardere camera/lens-combinaties.

Rijstzak

Een rijstzak heeft eigenlijk dezelfde functie als een statief, maar met een andere toepassing. Je kunt hem in het portier van je auto leggen. Vervolgens kun je daar de camera met lens op leggen. Net als bij een statief geeft dit veel stabiliteit aan de camera (mits de motor uit staat). Het is een comfortabele manier om vanuit de auto te fotograferen en dat kan erg handig zijn: vogels zijn namelijk veel minder bang voor auto’s dan voor wandelaars. Om deze reden wordt de auto ook wel eens ‘de rijdende schuilhut’ genoemd. Over het gebruik van de auto bij vogelfotografie komen we in een toekomstig artikel nog eens terug. Een andere toepassing van de rijstzak is door hem vanaf de grond te gebruiken. Je kan dan vanuit een zeer laag camerastandpunt werken. In een toekomstig artikel komen we nog eens terug op het werken vanuit een laag camerastandpunt, want dat kan de kwaliteit van je foto’s zeer ten goede komen!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: