Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Heb jij al gehoord van de grote kruisbekkeninvasie, de vele vale gierzwaluwen en de storing die er aan komt vanuit de Verenigde Staten?
Zeldzaamheden
- Het zal je vast niet zijn ontgaan dat er de afgelopen week heel veel vale gierzwaluwen werden gemeld in Nederland. Door de zuidelijke windstroming die lang aanhield, werd deze Zuid-Europese neef van ‘onze eigen gierzwaluw’ richting het noorden geblazen. De piek lijkt al weer achter de rug, maar dagelijks zijn er nog steeds meldingen. Vooral op de Waddeneilanden en langs de westkust lijkt de kans op een waarneming het grootst, houd dus goed de lucht in de gaten!
- Nog zo’n zeldzaamheid die Nederland momenteel in kleine aantallen aandoet is de grote kruisbek. De grote kruisbek heeft een dikkere nek en een stevigere snavel dan de ‘gewone’ kruisbek. Door de stevige snavel heten ze in het Engels ‘parrot crossbils’, ze lijken namelijk een beetje op een papegaai. De bekendste plekken zijn momenteel een drinkplek bij Elspeet en rondom de Ganzenpoel in het Drents-Friese Wold, maar eigenlijk overal waar je kuisbekken ziet moet je bedacht zijn op grote kruisbekken.
- Niet één, maar twee alpenheggenmussen werden er deze week gezien in Nederland. Ook een soort die waarschijnlijk met de zuidelijke stroming is meegevoerd naar ons landje, want normaal gesproken zitten ze in de bergen van de Alpen of de Pyreneeën! De vogel bij Ouddorp was donderdag twitchbaar, misschien blijft de vogel nog langer hangen? Zo niet, een leuke soort om naar uit te kijken dit weekend, want als er twee kunnen, waarom niet drie!?
- De amerikaanse zee-eend die vorig jaar vanaf Schiermonnikoog werd gezien, is ook dit jaar weer zichtbaar vanaf het Noordzeestrand bij de Marlijn. Het is een mannetje en hij valt op door zijn grote oranje knobbel op de snavel. Wees wel bedacht op ‘gewone’ zwarte zee-eenden, als de zon schijnt kan de snavel ook een aanwezige oranje vlek tonen. De vorm van de oranje knobbel is doorslaggevend. Tip: neem een telescoop mee, want met de verrekijker wordt het een lastig verhaal. De amerikaanse zee-eend is goed te combineren met de roodhalsgans en bonte kraai die ook op het eiland zitten.
Leuke krenten
- Een vrouwtje ijseend huist sinds 21 oktober in de Waddenhaven van Den Oever. Een soort die broedt op de hoge toendra en in kleine aantallen overwintert langs de Nederlandse kust. Het vrouwkleed is niet zo uitbundig als dat van de mannetjes, maar een fanatiek naar schelpdieren duikende ijseend in de haven is absoluut de moeite waard!
- Koereigers zien we steeds vaker in Nederland. Recent werd een groep van maar liefst 61 exemplaren gezien en gefotografeerd in de omgeving van Zuid-Beijerland. Een ongekend aantal voor Nederlandse begrippen en een prachtig gezicht in het Nederlandse polderlandschap. Ook in Polder Arkemheen (Nekkeveld) bij Nijkerk zitten al een tijd meerdere koereigers. Zoals de naam al zegt, zijn ze vooral te vinden in de nabijheid van koeien of ander vee.
- In het kleine Friese plaatsje Hemelum zit al meerdere dagen een hop. Een mooie schaarse doortrekker in Nederland waar menig vogelaarshart harder van gaat kloppen. De vogel lijkt geen vaste plek te hebben in het dorp, dus een ommetje door het dorp lijkt de beste tactiek.
Regionale zeldzaamheden
- Langs de Nederlandse kust kun je ze in het najaar regelmatig zien, maar een roodkeelduiker in Drenthe is wel andere koek. De vogel is waargenomen op de Grote Rietplas bij Emmen. Het gaat om een vogel in winterkleed waardoor de rode keel ontbreekt.
Unieke kansen
- Momenteel verzamelen zich elke avond honderdduizenden spreeuwen bij de Houtwiel in Friesland om gezamenlijk in het natuurgebied te gaan slapen. Een fenomenaal fenomeen dat je als vogelaar echt een keer gezien moet hebben! De vele spreeuwen trekken roofvogels aan die op hun beurt al jagend de spreeuwenwolk in de mooiste vormen dwingt.
- De witoogeend is een prachtige en zeldzame eendensoort in Nederland die soms wordt waargenomen op de randmeren rondom Flevoland. Hier zitten de vogels echter vaak op grote afstand. In het Kromslootpark bij Almere heb je de unieke kans om deze soort eens van dichterbij te zien, en wel vier!
Vooruitblik
- De zuidelijke stroming die ons kikkerlandje al de nodige zeldzaamheden heeft opgeleverd lijkt voorlopig aan te houden. Vrijdag 4 november hebben we even wat minder wind en komt deze wat meer uit (noord)westelijke richting. Echter, in het weekend trekt de zuidwestelijke wind dan weer aan. Tel daar een storing bij op die uit westelijke richting (Verenigde Staten) via de Atlantische Oceaan naar verwachting na het weekend ons land zal bereiken. Dat kan een mooie mix van Amerikaanse en Zuid-Europese zeldzaamheden opleveren. Een fraaie woestijntapuit wellicht? Of wat te denken van een canadese boomklever?
- Tegelijkertijd blijven er berichten komen over pestvogels die steeds zuidelijker afzakken in Denemarken. Waarschijnlijk remt de zuidelijke stroming van de wind de aangekondigde invasie pestvogels naar Nederland wat af. Maar naarmate de bessen ook in Denemarken opraken, lijkt het een kwestie van geduld voordat we hier de eerste groepjes mogen verwelkomen.
2 reacties
Hoop dat je heel veel plezier aan deze website zult beleven.
Leuk om dit alles te kunnen lezen. Leuk dat ik mij in kon schrijven.