Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om van jouw weekend een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. De eerste week van juni ligt weer achter ons en heeft een aantal leuke waarnemingen met zich meegebracht. Het warmer wordende weer en de wind die naar oost draait kan ook komend weekend in vogelland voor vuurwerk zorgen .
Zeldzaamheden
- Misschien wel de leukste soort voor het grote publiek deze week was de kleine klapekster die in het Noordhollands Duinreservaat NH werd gevonden. De vogel was de gehele dag te bewonderen maar was de volgende dag niet meer vinden.
- Een waarneming die pas later doorkwam was die van een balkanbaardgrasmus in de duinen van Ouddorp ZH. Deze gave soort uit Zuidoost-Europa werd tijdens veldwerk zingend gevonden en kon door de afgesloten locatie niet direct met het publiek worden gedeeld.
- Waarnemingen van dwergarenden werden deze week gedaan op de Hoge Veluwe GE en bij Heeswijk NB. Deze soort laat zich in Nederland zelden door meerdere mensen bekijken. Het blijft vaak bij enkele waarnemers die zich gelukkig kunnen prijzen met een overvliegend exemplaar van deze zeldzame arend. De soort komt voor in zowel een lichte, intermediaire en donkere fase.
- Een mooie waarneming van een ralreiger in polder Arkemheen GE doet ons hopen op meer waarnemingen gedurende de komende week. De veranderende weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat meer van deze prachtige reigers ons land aandoen.
- Een vale gier werd door een vogelaar ontdekt op de Veluwe GE, de vogel werd alleen kort door de ontdekker gezien.
Leuke krenten
- Een nieuwe noordse nachtegaal dook op tijdens een nachtronde van twee vogelaars in de provincie Drenthe en wel bij Tynaarlo DR. Komende week kunnen er zomaar meer van deze zeldzame oostelijke soort opduiken. Met de enorm hoge temperaturen kan een ronde vogelen in de nacht best een goede optie zijn. De nachtelijke uren zijn het beste moment om deze soort – en enkele andere soorten zoals de krekelzanger – te vinden. Dan is de zangactiviteit namelijk het hoogst.
- Grauwe fitis is een behoorlijk zeldzame gast in ons land, maar bijna elk jaar duiken wel enkele exemplaren op. Zo ook op de Veluwe bij Ede GE. Juni en augustus/september zijn de beste maanden om een grauwe fitis tegen te komen.
- Struikrietzangers worden in vergelijking met voorgaande jaren nog relatief weinig gezien, al doken er deze week enkele op bij Westkapelle ZL, de Rottemeren ZH en bij Spierdijk NH.
- De roodmus is een soort om extra rekening mee te houden tijdens het vogelen komend weekend. Zo vond dezelfde waarnemer van de struikrietzanger net aan de andere kant van Westkapelle ZL een mooi mannetje.
Unieke kansen
- De meeste lezers van de radar zullen wel weten dat er zo nu en dan flamingo’s in ons land te zien zijn, maar de waarneming van deze week in de Biesbosch NB is toch wel het noemen waard. Voor de liefhebbers van ietwat schreeuwerig roze vogels misschien wel het bezoeken waard.
- Moerassterns zijn vogels die mij persoonlijk meer aanspreken dan de hiervoor genoemde flamingo’s. De natuur is zo vriendelijk om de Biesbosch NB voor iedereen leuk te maken, in de vorm van een adulte witvleugelstern!
- Grauwe franjepoten in zomerkleed zijn traktaties die normaal alleen voor bezoekers van de noordelijke toendra’s zijn weggelegd. Toch duikt er zo nu en dan een zomerkleed vogel op in Nederland. Zo hadden twee mede-auteurs van de vogelrader het geluk er een te ontdekken bij Julianadorp NH en dook er een op in (alweer) de Biesbosch NB.
Regionale Zeldzaamheden
- Woudapen zijn zeldzame broedvogels in Nederland, en in juni trekken er nog een aantal vogels door ons land heen. Zo kunnen ze in deze periode zomaar opduiken in een rietgebied bij jou in de buurt. Omdat de woudaap een verstoringsgevoelige soort is vermelden we bewust geen locaties, maar dit is het moment om in je eigen regio tegen een woudaap aan te blunderen!
Vooruitblik
- Met temperaturen tot wel dertig graden en oost tot zuidoostenwind gaat de hoop al snel uit naar mooie groepen vale gieren. Juni is dé maand voor deze imposante aaseters. Als de wind goed draait en de temperaturen stijgen, duiken in ons land met enige regelmaat groepen zwervende vogels op. Een groep van 23 vogels in België geeft hoop!
- Kwartelkoningen lijken dit jaar een dieptepunt te bereiken wat betreft aantallen. Deze week dook een nieuwe vogel op bij het Zwarte Water OV. Hopelijk volgen er nog wat meer in de komende week.
- Zoals in de vorige voorspelling gezegd, is juni de laatste jaren een goede maand voor extreme zeldzaamheden. Check komende weken bijvoorbeeld goed of er tussen de kieviten of kemphanen geen zeldzamere kievit loopt met een grijze kop of Indische roots.
- Veel vogelplezier komend weekend en geniet van het mooie weer!