Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar 7 maart 2025

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Wekelijkse Vogelradar 7 maart 2025: Ijseenden zijn vaak een prachtige verschijning. Bijna altijd op zee, maar nu verblijft ook een vogel bij de stad Groningen.
Ijseenden zijn vaak een prachtige verschijning. Bijna altijd op zee, maar nu verblijft ook een vogel bij de stad Groningen. Fotograaf: Seraf van der Putten

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Het eendenseizoen is nog steeds ‘aan’, zo blijkt uit de zeldzaamheden van afgelopen week.

Zeldzaamheden

  • Ook deze week zwom de ‘mega-rarity’ nog rustig op z’n plek bij de IJzeren Kaap op Texel NH. We hebben het dan natuurlijk over de magnifieke brileider. Afgelopen week zijn er echter meer zeldzame eenden gezien! Zo zwemt bij Sint Pancras NH een siberische taling, is de kleine topper op het Vogelmeer NH nog aanwezig, zwemt de ringsnaveleend nog in Heerhugowaard NH en zwemt de buffelkopeend ook nog in de Pampushaven FL.
  • Nieuwe voor deze week zijn echter een tweede buffelkopeend in het Rivierpark Maasvallei LI, dit keer een schitterend mannetje, en een fraaie Amerikaanse wintertaling bij Zierikzee ZL.
  • De Hutchins’ Canadeze gans van de vorige vogelradar was op 3 maart ook nog aanwezig bij Sneek FR en het is voor iedere welwillende (snelle) twitcher mogelijk geweest om de vogel te zien. Ook de dwergaalscholver van natuurpark Lelystad FL en de humes bladkoning van Culemborg GE zijn nog aanwezig.
Wekelijkse vogelradar 7 maart: De foto's van de brileider beginnen steeds mooier te worden omdat de vogel steeds dichter bij de kant komt zwemmen.
De foto’s van de brileider beginnen steeds mooier te worden omdat de vogel steeds dichter bij de kant komt zwemmen! Fotograaf: Thijs Glastra

Leuke krenten

  • De kleine burgemeester van Leiden ZH is al een ruime maand niet meer gezien. Deze week werd bij Sluiskil ZL wel een fraaie waarneming gedaan van een tweede kalenderjaar vogel. Volgens de waarnemer is het waarschijnlijk dezelfde vogel die een maand geleden ook bij Westdorpe ZL, tegen de grens met België, is gezien.
  • Altijd fraai is de zeldzame broer van onze zwarte kraai, de bonte kraai. Afgelopen week werden waarnemingen gedaan van een vogel bij Oud-Vossemeer ZL, Schiermonnikoog FR en Kwade hoek ZH.
  • Afgelopen week zijn op veel verschillende plekken in Friesland, Drenthe en op de Waddeneilanden Vlieland en Schiermonnikoog FR ruigpootbuizerden gezien. Net als de bonte kraai een soort die we steeds minder tegenkomen in Nederland. Des te leuker de waarneming!
Wekelijkse Vogelradar 7 maart 2025: Bonte kraaien zijn in Nederland een zeldzame verschijning.
Bonte kraaien zijn in Nederland een zeldzame verschijning. Deze foto komt uit Montenegro, waar de vogel net zo algemeen is als de zwarte kraai bij ons in Nederland. Fotograaf: Sieb

Regionale zeldzaamheden

  • Deze donderdag werd in de Borg GR, direct naast de stad Groningen GR op een meertje een ijseend waargenomen. Een soort die we normaliter op de Wadden- of Noordzee tegenkomen. Een aangename verassing voor de Groningse vogelaars, hoewel vermoedelijk dezelfde vogel een jaar terug ook al op deze plek zwom!
Wekelijkse Vogelradar 7 maart 2025: Wellicht ziet u de kleine geelpootruiter dit weekend wel staan?
Wellicht ziet u de kleine geelpootruiter dit weekend wel staan? Fotograaf: Jan Luit

Vooruitblik

Het zonnetje blijft ook in het weekend schijnen en er gaat een windje waaien. Hoewel het nog vroeg is, zijn de eerste voorjaarstekenen er al zeker. De eerste tjiftjaffen zingen en ook andere zomergasten komen weer terug. In het zonnetje is het best aangenaam vertoeven. Er zit, zoals de vorige vogelradar al aangaf, roulatie in de groepen watervogels als meeuwen, eenden en ganzen. Dit kan zomaar een bijzonder zeldzame meeuw als de franklins meeuw opleveren. Of zien we toch liever een kleine geelpootruiter of kuifkoekoek die ons aan echt warme oorden doet denken? Veel vogelplezier komende week!

Eén reactie

  1. Hello,
    Ik heb jou artikel over de Bonte Kraai, dat de een zeldzame verschijning is in Nederland. Ik heb de geluk een op de foto te krijgen vorige jaar. 4 Juni 2024 in de Donkse Laagten in de buurt van de Broekmolen.
    Ik heb de Bonte Kraai een paar keer daarna nog gezien vorige jaar. Maar deze jaar, tot nu tot, heb de nog niet gezien. Ik blijf hopen dat ik de deze jaar weer zie.
    De foto is op blad 2.
    MvG,

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

  1. Hello,
    Ik heb jou artikel over de Bonte Kraai, dat de een zeldzame verschijning is in Nederland. Ik heb de geluk een op de foto te krijgen vorige jaar. 4 Juni 2024 in de Donkse Laagten in de buurt van de Broekmolen.
    Ik heb de Bonte Kraai een paar keer daarna nog gezien vorige jaar. Maar deze jaar, tot nu tot, heb de nog niet gezien. Ik blijf hopen dat ik de deze jaar weer zie.
    De foto is op blad 2.
    MvG,

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: