Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar 6 juni 2025

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Wekelijkse vogelradar 6 juni: Een jaarlijks fenomeen, maar fantastisch om te zien! Vale gieren in Nederland.
Een jaarlijks fenomeen, maar fantastisch om te zien! Vale gieren in Nederland. Fotograaf: Jorrit Vlot

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Dat het voorjaar nog niet voorbij is, is deze week wel gebleken. Er zijn weer heel wat leuke zeldzaamheden gevonden.

Zeldzaamheden

  • Het was een uitstekende week voor zeldzame roofvogels, te beginnen met de vale gieren die Nederland aandeden. Het begon eind vorige week met een groep van veertien vogels in Friesland, waarna er de dagen erna nog meer waarnemingen volgden. Bij Overloon NB zat een klein groepje nog eventjes ter plaatse op de grond. Een groep die zaterdag in de buurt van Groningen is gevonden, kon door goede communicatie goed worden gevolgd, te zien aan de waarnemingen in Zwolle OV en later bij Diepenheim OV. Hier zat de groep ook een tijdje in de bomen. Later zijn ze waarschijnlijk toch verder Duitsland in gevlogen. Het is inmiddels bijna een jaarlijks fenomeen dat één of meerdere groepen vale gieren Nederland aandoen, maar het blijft spectaculair.
  • Een andere gier die afgelopen week werd gezien is de lammergier. Hij is gevonden door vogelaars die hoopten een gemelde vale gier bij Rotterdam ZH op te pikken. Ze vonden echter een nog veel zeldzamere lammergier! De volgende ochtend is de vogel al vroeg overvliegend gezien bij Hazerswoude ZH, waarna de vogel in rap tempo langs de kust naar het noorden is gevlogen. Om 9:50 uur vloog ie boven het Kennemerland, waarna ie om 11:20 uur al boven de vuurtoren van Texel vloog! Daarna is de vogel niet meer gezien, mogelijk omdat ie te hoog is gaan vliegen.
  • Een andere spectaculaire roofvogel was een overvliegende steppearend bij Bemmel GE. Pas het achtste geval voor Nederland! Helaas is hij in Nederland niet meer verder opgepikt, maar een dag later is waarschijnlijk dezelfde steppearend nog wel in België gezien
Wekelijkse vogelradar 6 juni: Pas de achtste steppearend voor Nederland vloog deze week bij Nijmegen.
Pas de achtste steppearend voor Nederland vloog deze week bij Nijmegen. Fotograaf: Jorrit Vlot
  • En om nog even door te gaan met de zeldzame rovers: er werd ook nog een schreeuwarend waargenomen bij Winterswijk GE. Helaas bleef dit ook bij een eenmanswaarneming, maar de vogel is wel goed gedocumenteerd.
  • De laatste arend van deze week was een hoofdbreker. De vogel werd ontdekt nabij Wijhe OV, en werd aanvankelijk doorgegeven als schreeuwarend. Niet veel later kwamen de eerste foto’s online en kwam men al vrij snel tot de conclusie dat het geen schreeuwarend betrof, door de brede hand en vleugel en de mondhoeken die tot voorbij het oog leken door te lopen. Steppearend werd vervolgens als goede optie genoemd. Maar toen er vele waarnemers naar de arend in het veld stonden te kijken, met inmiddels wat betere foto’s, neigde men steeds meer naar bastaardarend. Na nog verder bestuderen, lijken ook voor die soort niet alle papieren te kloppen. De lichte vlek op het achterhoofd en de relatief sterke bandering op de hand- en armpennen doen denken aan een hybride schreeuwarend x bastaardarend. Het laatste woord is er nog niet over gezegd… De vogel is gaan slapen in een bosje op de locatie, om op vrijdagochtend rond 10u uit beeld te verdwijnen in zuidoostelijke richting.
  • Na al het roofvogelgeweld: een verrassende vondst deze week was een kortteenleeuwerik bij IJmuiden NH. Dit gaat al bijna om het tachtigste geval in Nederland, maar zo goed twitchbaar komt toch niet zo heel vaak voor.
Wekelijkse vogelradar 6 juni: De kortteenleeuwerik, een onopvallende vogel.
De kortteenleeuwerik, een onopvallende vogel. Fotograaf: Jorrit Vlot

Leuke krenten

  • Tegenwoordig jaarlijks vaste prik: rond begin juni worden er zingende struikrietzangers gevonden. De eerste dit jaar is gezien op een goede hotspot voor zeldzaamheden, de Eemshaven GR. Als het patroon van afgelopen jaren doorzet volgen er vast nog meer. Net als struikrietzanger is ook de grauwe fitis een typische soort voor het late voorjaar. Vaak ergens op de Waddeneilanden, maar afgelopen week gewoon middenin de stad Leeuwarden FR!
  • Amerikaanse goudplevieren doen het goed dit jaar, met deze week ook weer twee nieuwe vogels. Beide op de wadden, één op het Groene Strand van Ameland FR, een paar dagen nog een vogel op de Schorren van Texel NH
  • De roodmus die vorige week in het Fochtelooërveen FR zat, is daar nog steeds aanwezig. Hij laat zich vaak goed zien en fraai zijn prachtige melodietje ‘please to mee you’ horen!
  • Zoals vorige week al voorspeld dook er nog een nieuwe roze spreeuw op. Dit keer een tweede kalender jaar vogel. Iets minder mooi dan een adult, maar nog steeds mooi! Deze vogel zat één dag bij Biggekerke ZL, in een grote groep spreeuwen.
  • De bijeneters zijn nog niet op. Elke dag worden deze prachtige vogels wel ergens in het land gezien. Het is vaak moeilijk om ze tegen een felle blauwe lucht goed te zien. Het geluid goed leren gaat zeker helpen om eens zelf een bijeneter te vinden.
Wekelijkse vogelradar 6 juni: Heel veel mooier wordt het niet, bijeneter!
Heel veel mooier wordt het niet, bijeneter! Fotograaf: Jorrit Vlot

Unieke kansen

Kwartelkoningen gaan de afgelopen jaren heel hard achteruit. Toch zijn er afgelopen week op meerdere plekken toch wat vogels gehoord. Onder andere bij Driel GE en bij Zwolle OV. Het ‘crex crex’ is vaak al op grote afstand te horen. Het is belangrijk om in alle rust van dit geluid te genieten, geluid afspelen en/of het veld in te lopen zijn uit den boze!

Vooruitblik

Juni is voor zeldzaamheden een ontzettende spannende maand. Echte ‘rammers’ komen van ver, dus het duurt even voordat die Nederland bereiken tijdens de voorjaarstrek. Zo zijn afgelopen week in Engeland een Pallas’ rietgors en een vale lijster gezien. En bij de oosterburen, niet eens zo ver over de grens bij Oberhausen, is een bruinkopgors gevonden. Maar ook voor jaarlijkse ‘dwaalgasten’ als woudaap en kleinst waterhoen komt nu de beste tijd om er één te vinden. Veel vogelplezier dit weekend!

3 reacties

  1. Vandaag de roodmus in het Fochteloërveen mogen zien en horen. Nadat ik een juveniel in de Millingerwaard had gemist was het een mooi cadeautje. Leuke vogelradar, er is veel te beleven.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

3 reacties

  1. Vandaag de roodmus in het Fochteloërveen mogen zien en horen. Nadat ik een juveniel in de Millingerwaard had gemist was het een mooi cadeautje. Leuke vogelradar, er is veel te beleven.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: