Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse vogelradar – 5 mei 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Een mannetje withalsvliegenvanger, te herkennen aan (je verwacht het niet) zijn witte hals! Fotograaf: Gert-Jan Cromwijk

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. De meeste zomervogels zijn weer in ons land en de laatste wintervogels zullen ons land snel verlaten. Tussen dit geweld van trekvogels vliegen geregeld leuke zeldzaamheden!

Zeldzaamheden

  • In de vogelradar van 21 april kwam de bronskopeend al eens langs. Nu twee weken later is er weer één opgedoken in Zuid-Holland, ditmaal in de Nieuwe Driemanspolder ZH. Het zou goed hetzelfde exemplaar kunnen zijn als de vogel van twee weken geleden. De soort is erg geliefd als siervogel en het gebeurt dus met regelmaat dat een vogel ontsnapt. Zo werd er nog op 27 april een bronskopeend gezien in de Brabantse Biesbosch NB, deze vogel droeg een kwekersring.
  • Een andere echte zeldzaamheid die deze week werd gevonden was een withalsvliegenvanger in Montfoort UT. Spijtig genoeg werd de vogel dood aangetroffen, de vogel was tegen een ruit gevlogen. Deze fantastische zangvogel broedt normaal gesproken in Centraal en Oost-Europa. Sinds de eeuwwisseling is de soort 16 keer in Nederland waargenomen. Doorgaans is mei veruit de beste maand voor deze soort. Het zou dus mooi zijn als er komende week ergens een levend exemplaar gevonden wordt!
  • Veel leed onder de dwaalgasten, want de withalsvliegenvanger was niet de enige zeldzaamheid die afgelopen week om het leven kwam door een botsing. Ook een lammergier heeft zijn bezoek aan Nederland niet overleefd. De vogel werd op 28 april gezien in Wekerom GE. De vogel is afkomstig uit de Alpen en is voorzien van een zender, waardoor de route van de vogel makkelijk te volgen was. In Wekerom werd de vogel flink belaagd door lokale buizerden en torenvalken. 29 april steeg de vogel op nabij Uddel GE, om door te vliegen naar de Oostvaardersplassen FL. Aan het eind van de dag kwam het bericht dat de vogel daar was aangereden door een trein.
Een lammergier enkele maanden terug boven de Lemelerberg OV. Fotograaf: Gert-Jan Cromwijk

Leuke krenten

  • Er zijn maar liefst twee kortteenleeuweriken gemeld afgelopen week. Eén vogel vloog langs bij de telpost Karstraat LI, de tweede vogel zat op een akker in de kop van Drenthe. Het zou gaan om het 75e en 76e geval voor Nederland, indien aanvaard. Een soort om komend weekend rekening mee te houden als je naar buiten gaat.
  • Zoals in de vorige vogelrader vermeld werd, is het een goed jaar voor de poelruiter. Zo werd er ook op Texel NH een poelruiter ontdekt op 29 april en deze vogel is daar nog steeds aanwezig. Daarbij laat de vogel zich soms prachtig zien. Op 2 mei werd er op dezelfde plek een nog zeldzamer ruitertje gevonden, namelijk een kleine geelpootruiter! Na enige tijd waren de twee ruiters zelfs naast elkaar te bewonderen. De kleine geelpootruiter is na 3 mei niet meer gezien.
  • Naast de ruiters zit er al een tijdje een grauwe franjepoot op Texel NH. Deze steltloper is doorgaans het meest zwemmend te zien, waarbij de vogel opzoek is naar kleine insecten die hij vervolgens vlug van het wateroppervlak pikt. Franjepoten hebben voeten die wat doen denken aan die van een meerkoet, iets wat uniek is in de steltloperfamilie.
Poelruiter, let op de dunne snavel als één van de onderscheidende kenmerken. Fotograaf: Johan Horneman

Unieke kansen

  • Op donderdag werd er een landelijk dagrecord gevestigd in Breskens ZL. Er kwamen maar liefst 7 steppekiekendieven langs trektelpost Breskens gevlogen! Het oude record stond op 3 vogels op één dag. De soort is al langer bezig met een opmars in ons land maar 7 exemplaren op één dag kwam als een echte verrassing. Het is dus goed opletten geblazen de komende dagen, want grote kans dat ze nog ergens door het Nederlandse luchtruim vliegen.
Steppekiekendief. Fotograaf: John Jak

Regionale zeldzaamheden

  • Vorige vogelradar kwam de strandplevier bij Wageningen GL al langs. Nu zit er op bijna dezelfde plek weer een strandplevier, ditmaal een vrouwtje. Het is toch wel opmerkelijk dat zo’n uitgesproken kustsoort tot twee keer toe in zo’n korte tijd opduikt zover in het binnenland!
  • We blijven in Gelderland, want sinds 30 april zit er een zingende grauwe gors in de Rijnstrangen nabij Duiven. Buiten de bekende overwinterplekken is de soort echt een zeldzaamheid. In 1975 hadden we nog zo’n 1200 broedparen, nu is er hooguit af en toe een incidenteel broedgeval. Hopelijk weet deze zingende vogel een vrouwtje aan te trekken!

Vooruitblik

  • De komende week zullen weer veel trekvogels over ons land vliegen. Hier tussen vliegen altijd mooie zeldzaamheden, soorten die nu overal op kunnen duiken zijn bijvoorbeeld morinelplevier, bijeneter, roodpootvalk en de eerder genoemde steppekiekendief. Maar in een maand als mei moet er ook nog wel wat zeldzamer in het vat zitten, denk aan een scharrelaar, citroenkwikstaart of een kortteenleeuwerik. Het kan allemaal, een heerlijk vogelweekend toegewenst!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: