Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar 5 juli 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Wekelijkse Vogelradar 5 juli 2024: De scharrelaar is bijna een tropische verschijning!
De scharrelaar is bijna een tropische verschijning! Fotograaf: Johan Horneman

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Het voorjaar loopt inmiddels wel echt op zijn einde. Het wordt zelfs tijd om naar het najaar te gaan kijken, de eerste dwaalgasten zijn alweer op de trek terug!

Zeldzaamheden

  • De scharrelaar in de Meinweg LI was de absolute knaller van deze week. Zeker geen jaarlijkse gast in ons land en vaak ook nog eens erg moeilijk twitchbaar. Daarom was deze vogel voor vrij veel vogelaars nog een nieuwe soort. Toch moest er ook voor deze scharrelaar wel wat moeite worden gedaan. Op dinsdagavond moest je er de wedstrijd tussen Nederland – Roemenië voor laten schieten en woensdag werd ie alleen vroeg in de ochtend waargenomen.
  • Op verschillende plekken in Nederland zijn Dougalls sterns aanwezig. Sinds vorige week zit er één redelijk steady in een sternenkolonie bij Breskens ZL. Op donderdag zaten er kort twee exemplaren die zelfs baltsend zijn waargenomen! Ook op Texel NH werd een Dougalls stern gevonden tussen de grote sterns.  
  • Op de grens van Overijssel en Gelderland bij Deventer zit sinds woensdag een ralreiger. Deze zuidelijke soort duikt vaker op in deze periode van het jaar.
  • Bij eenden denk je vooral aan de winter, maar ook afgelopen week kon je een prachtig lijstje eenden samenstellen! Het Lauwersmeer FR was zelfs goed voor twee Amerikaanse dwaalgasten. In de Ezumakeeg zwom een aantal dagen een blauwvleugeltaling rond. Iets verder op de Bochtjesplaat werd een Amerikaanse wintertaling gevonden. Op het Eemmeer NH werd in een grote groep kuifeenden nog een kleine topper gevonden, ook geen soort waar je deze periode van het jaar bewust naar op zoek gaat.
  • Het Lauwersmeer was ook nog goed voor een Amerikaanse steltloper, een kleine geelpootruiter was maar één middag aanwezig aan de Groningse kant bij Achter de Zwarten.
Wekelijkse Vogelradar 5 juli 2024: De dougalls stern valt vooral op door z'n lichte uiterlijk.
De dougalls stern valt vooral op door z’n lichte uiterlijk. Fotograaf: Jorrit Vlot

Leuke krenten

  • Jaarlijks zijn er een aantal plekken waar lachsterns opduiken en een tijd blijven hangen. Dit zijn vogels uit de kleine Duitse populatie die een tijdje in Nederland verblijven voor ze verder vliegen naar het zuiden. Ook nu zijn de eerste alweer gezien bij een zandafgraving bij Nieuwe Pekela GR.
  • Een witvleugelstern zat een aantal dagen bij Groede ZL. Komende periode is ook goed om deze soort te vinden, vaak in grote groepen zwarte sterns die klaar zijn met broeden.
  • Dat de najaarstrek weer is begonnen merk je vooral aan steltlopers. De eerste juveniele poelruiters zijn alweer gezien op trek terug. Eén op de Bochtjesplaat FR in het Lauwersmeer en een vogel op de Natte Graslanden FL.
Wekelijkse Vogelradar 5 juli 2024: De eerste lachsterns verzamelen zich alweer in Nederland.
De eerste lachsterns verzamelen zich alweer in Nederland. Fotograaf: Jorrit Vlot

Unieke kansen

  • De zomermaanden zijn de beste maanden om een zwarte ooievaar te vinden. De jonge vogels die in Duitsland en België worden geboren vliegen regelmatig deze kant op en blijven vaak langere tijd hangen. Ook zijn in deze periode vaak langere tijd adulte vogels aanwezig.
Wekelijkse Vogelradar 5 juli 2024: De zomermaanden zijn goed om zwarte ooievaars te vinden.
De zomermaanden zijn goed om zwarte ooievaars te vinden. Fotograaf: Kees van der Klauw

Vooruitblik

Zoals eerder al opgemerkt is de najaarstrek alweer van start! Gebieden als het Lauwersmeer, de bollenvelden in Noord Holland en gebieden in Zeeland zijn komende week zeker een bezoekje waard om op zoek te gaan naar zeldzame steltlopers! Zo zat er deze week in Engeland een kleinste strandloper, een realistische nieuwe voor Nederland!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: