Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar 30 mei 2025

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Wekelijkse vogelradar 30 mei: Door het prachtige uiterlijk zou je bijna vergeten dat roodkopklauwieren bloeddorstige moordenaars zijn!
Door het prachtige uiterlijk zou je bijna vergeten dat roodkopklauwieren bloeddorstige moordenaars zijn! Fotograaf: Fred

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’. In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra moet zijn bedacht. Naast dat veel broedvogels nu druk in de weer zijn met broeden of pas uitgevlogen jongen, is er stiekem nog een beetje vogeltrek gaande. Ook deze tijd is typisch voor sommige dwaalgasten, waarvan er deze week al een aantal werden ontdekt.

Zeldzaamheden

  • Bronskopeenden verbleven afgelopen week op niet minder dan drie verschillende plekken. Naast de bekende vogels van Vlaardingen ZH en Itteren LI, verscheen er gisteren ook een bij Blokzijl OV. Alle vogels schijnen ongeringd te zijn en hebben geen opvallende beschadigingen aan het verenkleed. Het is erg opmerkelijk dat er nu drie vogels tegelijk zijn te zien, aangezien er pas dertien eerdere gevallen in het land aanvaard zijn!
  • Een roodkopklauwier vertoeft al een week op een van de betere vogelplekken in NL, namelijk op de noordpunt van Texel NH.
  • Het bleef helaas bij een eenmanswaarneming, maar ze kunnen blijkbaar weer: vale gieren! Een groep van vijftien vogels vloog vlak boven het Limburgse heuvellandschap nabij Ransdaal LI. Sinds die waarneming zijn ze helaas niet meer gezien. Rond deze tijd van het jaar komt het soms voor dat groepen vale gieren uit zuidelijke streken afdwalen naar het noorden. Wellicht komt er meer aan.
  • Ook deze week verschenen er weer grijze wouwen. Vogels doken op bij Rouveen OV en Markelo OV. Aangezien er in de afgelopen tijd meerdere vogels in Overijssel zijn gemeld, is het aannemelijk dat het hier soms om dezelfde vogel gaat.
Wekelijkse vogelradar 30 mei: en mannetje bronskopeend is prachtig getekend en lijkt eigenlijk nergens op. Het vrouwtje daarentegen is net als veel andere eendensoorten onopvallend bruin getekend.
Een mannetje bronskopeend is prachtig getekend en lijkt eigenlijk nergens op. Het vrouwtje daarentegen is net als veel andere eendensoorten onopvallend bruin getekend. Fotograaf: Arie Ouwerkerk

Leuke krenten

  • Een typische zeldzame soort voor deze tijd van het jaar is de roze spreeuw. Wanneer de eerste jonge spreeuwen zijn uitgevlogen en groepen vormen waarmee ze flinke afstanden door Europa kunnen afleggen, sluit er soms ook een roze spreeuw bij zo’n groepje aan. Zo’n groepje spreeuwen met één roze zat in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland NH.
  • In Emmen DR zat deze week een kleine vliegenvanger. Het betrof een zingend mannetje. In tegenstelling tot een volwassen mannetje mist hij wel het oranje borstje, wat betekent dat het een jonge vogel is.
  • Iets kleurrijker is de roodmus die deze week te bewonderen was in het Fochteloërveen FR. Dit is wel een volwassen mannetje want ook bij deze soort zijn de jonge mannetjes nog vrij kleurloos.
  • Begin vorige week was het ‘bingo’ wat betreft de steltlopers. Zo liep er bij Hoorn NH een terekruiter op een slikrandje waar hij zich de rest van de week soms uitmuntend liet zien. Een heel eind verderop in Keent NB dook een blonde ruiter op. Van deze twee soorten wordt elk jaar maar een klein handje vol gezien. Een iets minder zeldzame maar niet minder leuke soort is de breedbekstrandloper. Die zat deze week op meerdere plekken in het noorden van het land. Bij het Lauwersmeer GR, Harkstede GR en bij Dollard GR waren ze te zien, soms meerdere bij elkaar.
Wekelijkse vogelradar 30 mei: De roze spreeuw doet zijn naam eer aan en is door zijn opvallende bonte uiterlijk makkelijk uit een groep spreeuwen te pikken.
De roze spreeuw doet zijn naam eer aan en is door zijn opvallende bonte uiterlijk makkelijk uit een groep spreeuwen te pikken. Fotograaf: Gert-Jan Cromwijk

Unieke kansen

De verrassing van de week kwam in de vorm van twee ‘off season’ zwarte zeekoeten. Een vogel is waarschijnlijk van plan te gaan overzomeren op de Vliehors FR, omdat die begin van de maand ook al op die plek zat. Een andere vogel bij Ritthem ZL had een iets kortere verblijfsduur in gedachten, want die vloog na een middag en ochtend al weer richting de zee.

Wekelijkse vogelradar 30 mei: Van zingende roodmussen worden er jaarlijks wel een paar gezien in NL, soms zijn het prachtige rode adulte mannetjes.
Van zingende roodmussen worden er jaarlijks wel een paar gezien in NL, soms zijn het prachtige rode adulte mannetjes. Fotograaf: Wil Doorn Meijne

Vooruitblik

Al maandenlang is het prachtig zonnig en droog weer. Deze week was het daarentegen wat natter en stond er veel wind. Gelukkig lijkt dat dit weekend weer voorbij en kunnen we weer naar buiten. Het is te hopen dat er met het warmere weer en de weinige wind wat meer zeldzame zangvogels ons land gaan aandoen. Typische soorten voor deze tijd zijn onder andere: struikrietzangers, krekelzangers, orpheusspotvogels, roze spreeuwen en bijvoorbeeld noordse nachtegalen. Ook staat de maand juni voor de deur, een maand waarin er soms onverwachte rammers worden gevonden. Denk aan bijvoorbeeld de Siberische gierzwaluw. Veel vogelplezier gewenst!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: