Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 30 december 2022

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Kleine alken worden meestal langstrekkend boven zee gezien maar kunnen 's winters ook ergens een tijdje blijven hangen. Fotograaf: Corstiaan Beeke

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Deze week met extra tips voor iedereen die op 1 januari gaat nieuwjaarsvogelen.

Zeldzaamheden

  • Liefst twee bruine boszangers worden deze week gezien. Naast de vogel die al langere tijd in de Gagelpolder UT zit, is gisteren ook een vogel gevonden bij Renesse ZL. Vorige week was er ook een vogel gemeld in de Weerribben OV. Zou deze soort in de toekomst wellicht in kleine aantallen gaan overwinteren in Nederland?
  • De grijze wouw laat zich nog altijd van zijn beste kant zien bij Renesse ZL, de combinatie met de bruine boszanger maakt ’t wellicht extra aantrekkelijk om er heen te gaan.
  • De bekende overwinterende zwarte zeekoet van Texel in de haven van Oudeschild NH laat zich nog steeds regelmatig goed zien en fotograferen.
Met wat geduld laat de grijze wouw zich af en toe prachtig zien. Fotograaf: Lennart Verheuvel

Leuke krenten

  • In de Paezemerlannen FR is de steppekiekendief weer terug na een afwezigheid van ruim twee weken. In combinatie met de aanwezige sneeuwgorzen en strandleeuwerikken is deze locatie een aanrader.
  • De rosse franjepoot van het Robbenoordbos NH zit hier al ruim een week en laat zich goed zien.

Unieke kansen

  • Zeeland is wel een van de plekken om te zijn deze winter. Kleine alken zijn op verschillende locaties langs de kust gezien, maar de vogel in de haven van Vlissingen ZL maakt het wel heel bont. Hij zwemt regelmatig bij de sluiswand, waardoor je van bovenaf op de vogel kunt kijken. Corstiaan Beeke maakte op deze manier de unieke foto boven dit artikel. Combinatietip: de grote burgemeester is ook nog altijd aanwezig in de haven.
  • Mocht je richting Zeeland gaan, dan zijn de dwergganzen in het Oude Land van Strijen ZH een aangename tussenstop. Er worden tot maximaal 30 vogels gezien. Het is een traditionele plek voor deze vogels dus de trefkans is erg groot.

Regionale zeldzaamheden

  • Nog steeds is het de moeite waard om in het binnenland op zoek te gaan naar bijzondere zeevogels. Vooral de wat grotere en diepe plassen zijn in trek bij soorten als ijsduiker (Mookerplas LI), grote zee-eend (zandwinplas de Waal GE) en ijseend (Reindersmeer LI).
Vrouwtje IJseend
Vrouwtje ijseend. Fotograaf: Henk Dikkers

Vooruitblik & nieuwjaarsvogelen

Met Nederlands kwakkelweer en wind uit het zuiden ziet het er niet heel veelbelovend uit, maar verrassingen zijn altijd mogelijk dus wie weet krijgen we bezoek van een grote trap – zoals vorig jaar – en in deze tijd van het jaar is het altijd een beetje stiekem hopen op een sneeuwuil…

Ga jij op 1 januari ook nieuwjaarsvogelen en proberen zoveel mogelijk soorten te zien? Het leukst is wellicht om het op de fiets in je eigen omgeving te doen en wie weet zie je een onverwachte schaarse soort. Voor wie het iets verder wil zoeken en er een dagje uit van maakt, lijken Zeeland en de noordkust van Friesland goede regio’s om de start van het nieuwe jaar te vieren. Succes!

2 reacties

  1. Sinds wanneer ligt het Oudeland van Strijen in Zeeland. Dit ligt in de Hoekse waard wat deel uitmaakt van de Zuid-Hollandse eilanden, In Zuid-Holland dus.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

2 reacties

  1. Sinds wanneer ligt het Oudeland van Strijen in Zeeland. Dit ligt in de Hoekse waard wat deel uitmaakt van de Zuid-Hollandse eilanden, In Zuid-Holland dus.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: