Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. De staart van augustus is altijd een spannende tijd in de vogelwereld. De trek van zangvogels komt goed op gang en juveniele steltlopers beginnen ook door te trekken en dat biedt veel kansen op zeldzame soorten.
Zeldzaamheden
- Op het slechts door tijdelijke vogelwachters bewoonde Rottumerplaat GR werd deze week een mooie jonge citroenkwikstaart ontdekt. Van 23 tot 26 augustus liet deze soort, die een flink stuk ten oosten van ons land broedt, zich aan de aanwezige vogelaars zien.
- Op Schiermonnikoog FR werd op het wad een terekruiter gevonden, die zich alleen door de twee ontdekkers liet bekijken. Het is een goed jaar voor zeldzame steltlopers in Nederland met al meerdere gevallen van een terekruiter.
- Op het onbewoonde eilandje Rottumeroog FR ontdekten gelukkige bezoekers deze prachtige woestijnplevier. Helaas kunnen andere vogelaars Rottumeroog niet bezoeken.
- In het Rouveen OV is deze week een poelsnip gemeld. Poelsnippen duiken eind augustus wel vaker op in dit soort gebieden, waar rond deze tijd ook veel watersnippen doortrekken.
- Maar liefst twee Aziatische goudplevieren waren deze week op waarneming te vinden: een vogel bij het Eemmeer UT werd alleen vliegend gefotografeerd en een vogel op Schiermonnikoog FR werd op meerdere dagen waargenomen.
Leuke krenten
- Een vale pijlstormvogel is een hele zeldzame zeesoort die in Nederland vaak maar op enkele dagen in het jaar wordt gezien. Deze week was het raak met waarnemingen op veel verschillende plekken. Op 23 augustus was er zelfs een ware storm aan vale pijlen. Op plekken als de Waddeneilanden kwamen er meerdere langs, waaronder drie langs Terschelling FR.
- Enkele dagen later vloog een lachstern over hetzelfde stukje zee bij Terschelling. Een lachstern is een soort die op doortrek op vaste plekken in Groningen en Noord-Holland niet erg zeldzaam is. Daarbuiten is het echter een enorme zeldzaamheid.
- Struikrietzangers worden in Nederland in het najaar regelmatig gevonden. Sporadisch in het veld op een plek als de Maasvlakte, maar toch meestal in een netje zoals deze week op het VRS Castricum.
- Op twee plekken vloog deze week een zwarte zeekoet voorbij, zowel langs de kust van Texel NH als de kust van Terschelling FR. Beide waarnemingen waren vrij ver op zee en niet voor andere waarnemers weggelegd.
- Toen de wind afgelopen week eindelijk eens wat meer naar het oosten draaide was dat direct te merken aan het aantal ortolanen dat over het land vloog. Ineens werd deze steeds zeldzamer wordende zangvogel op veel plekken gehoord en in sommige gevallen ook gezien. Dat leverde leuke waarnemingen op zoals deze bij telpost Westenschouwen ZL.
- Een adulte roze spreeuw werd gezien op het renvogelveld op Texel NL. deze spectaculaire vogel laat zich in ons land vooral in het wat saaiere jonge kleed zien. Daarom is deze knalroze volwassen vogel wel een bezoekje waard.
Regionale zeldzaamheden
Waar steppekiekendief een steeds algemenere verschijning wordt, is dat bij de grauwe kiekendief een minder rooskleurig verhaal. Daarom is het verschijnen van een rondhangende grauwe kiekendief op de Maasvlakte ZH best het vermelden waard.
Vooruitblik
Dit weekend lijkt het weer prachtig te worden. Eindelijk een noordoosten wind, de wind die je in het najaar het liefst wilt hebben. Met september voor de deur kunnen er ook steeds gekkere zeldzaamheden te zien zijn. Een soort als kleine spotvogel duikt vaak op in de eerste helft van september. Die moet uit het oosten komen, dus de wind staat alvast goed. Maar let de komende dagen vooral op soorten die nu hun piektrek beleven zoals duinpieper, ortolaan en draaihals. Ook algemenere soorten kunnen de moeite waard zijn. Let bijvoorbeeld eens op de soms massale trek van purperreiger en wespendief. Beide soorten gaan komende week bijna volledig uit ons land verdwijnen om in april/mei pas weer terug te keren. Veel plezier komende week!