Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 3 januari 2025

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Wekelijkse vogelradar 3 januari: Het kleed van (kleine) burgemeesters wijkt af van andere grote meeuwen door het ontbreken van zwarte vleugelpunten.
Het kleed van (kleine) burgemeesters wijkt af van andere grote meeuwen door het ontbreken van zwarte vleugelpunten. Fotograaf: Henk Wiebe van der Meulen

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Het nieuwe jaar is van start! Daarom dit keer een uitgebreide vogelradar waarin een heleboel soorten voorbij komen waarmee je de jaarlijst goed kan beginnen.

Zeldzaamheden

  • De enige echt goede nieuwe zeldzaamheid van afgelopen week was de buffelkopeend in de Pampushaven bij Almere FL. De vogel werd nog net in het oude jaar ontdekt en is na nieuwjaarsdag vooralsnog niet meer gezien. Enkele fanatieke twitchers die op 1 januari al met de jaarlijst waren begonnen, hebben dus misschien geluk gehad. De buffelkopeend is een Noord-Amerikaanse eendensoort die hiervoor nog maar acht keer eerder in Nederland is gezien. Vanwege de populariteit als kooivogel is het essentieel om te bewijzen dat de vogel geen kwekersringen aan de poten draagt. Alleen onder die voorwaarde kan dit geval op de Nederlandse lijst verschijnen. Bij deze vogel in Almere is het maar de vraag of dat is gelukt.
  • Als we het dan toch over eenden hebben, kunnen we maar beter de al in eerdere radars aangehaalde kwakers bespreken. Te beginnen bij het Amerikaanse duikeenden-duo de kleine topper en de ringsnaveleend. De eerste betreft de bekende longstayer van het Vogelmeer NH die het daar nog altijd naar zijn zin heeft. Van de tweede soort zijn er twee vogels die zich afgelopen week lieten zien, eentje in het Duinmeer NH en de terugkerende overwinteraar bij Heerhugowaard NH. Daar niet ver vandaan aan de andere kant van Heerhugowaard NH verbleef nog altijd de Siberische taling. Het kan zijn dat dit ook een terugkerende vogel is. De Amerikaanse smienten van Spaarndam NH en Waalwijk NB zijn ook na het vuurwerkgeweld nog steeds present.
  • Ook de dwergaalscholver die momenteel bij Natuurpark Lelystad FL verblijft, heeft oud en nieuw overleefd. De vogel laat zich bij vlagen goed bekijken maar kan ook zomaar een hele tijd uit beeld zijn. Desalniettemin trekt dit kleinere neefje van de normale aalscholver veel publiek.
Wekelijkse vogelradar 3 januari: Een mannetje Buffelkopeend heeft een opvallend zwart-wit uiterlijk. Het vrouwtje dat bij Almere zit is minder opvallend gekleurd.
Een mannetje Buffelkopeend heeft een opvallend zwart-wit uiterlijk. Het vrouwtje dat bij Almere zit is minder opvallend gekleurd. Fotograaf: Pim Rijk

Leuke krenten

  • Nu we de eenden hebben gehad is het tijd voor de volgende familie waar (hopelijk) iedere vogelaar zich in de winter mee kan vermaken: meeuwen. Te beginnen bij een fraaie adulte kleine burgemeester die deze week verscheen op het strand ten noorden van Noordwijk aan Zee ZH en later bij Katwijk ZH. Dit blijkt op basis van verschillen in bouw en kleedkenmerken een andere vogel te zijn dan die eerder in december ook op die plek werd gezien. De vogel van nu heeft een bruine waas op de buitenste handpennen. Het betreft daarom mogelijk de terugkerende vogel die al voor minstens de vierde winter hier overwintert. Deze kleine burgemeester zit dan inmiddels in z’n zesde kalenderjaar.
  • Als we de kleine burgemeester benoemen, mag de grote burgemeester niet onbenoemd blijven. De geringde adulte vogel van IJmuiden NH stond weer tussen een groep meeuwen op het strand bij de Noordpier. Het is opvallend dat er deze winter meer volwassen burgemeesters dan jonge vogels rondvliegen.
  • In de vorige radar is de oostelijke ondersoort van de stormmeeuw, de Russische stormmeeuw, al voorbij gekomen. Deze week doken weer twee kandidaten op waarvan er een op dezelfde plek zat als de kleine burgemeester, namelijk op het strand t.h.v. de Amsterdamse Waterleidingduinen ZH. Dat het hier een feestje was voor meeuwen had waarschijnlijk te maken met de vele aangespoelde zeediertjes. De andere heinei betrof een tweede-winterkleed vogel bij Almere FL, waarbij de zwarte vlekjes in de arm een aanwijzing kunnen zijn voor deze ondersoort.
Wekelijkse vogelradar 3 januari: De dwergaalscholver (links) is -zoals z'n naam zegt- een stuk kleiner dan de aalscholver (rechts).
De dwergaalscholver (links) is – zoals z’n naam al zegt – een stuk kleiner dan de aalscholver (rechts). Fotograaf: Pim Rijk

Regionale zeldzaamheden

  • Zeldzame zangvogels doen het tegenwoordig niet slecht in de winter in Nederland. Zeker met de feestdagen wil het nog wel eens gebeuren dat een vogelaar tijdens een wandeling met de familie een zeldzaam vogeltje uit Siberië ontdekt. Ook in stedelijk gebied maak je kans op iets zeldzaams. Door de warmte van de stad en de aanwezigheid van ‘wintergroen’ in stadsparkjes en tuinen zijn er voor deze zangertjes nog genoeg insecten te vinden om de winter mee door te komen. Een nieuwe die deze week verscheen was een Humes bladkoning bij Hendrik-Ido-Ambacht ZH. Ook de bruine boszanger van Vlaardingen ZH was nog ter plaatse. Bij Beetsterzwaag FR werd een nieuwe Pallas’ boszanger gevonden.
Wekelijkse vogelradar 3 januari: De kleinste strandloper is misschien wel de meest verwachte nieuwe soort voor Nederland. Wanneer gaat 'ie komen?
De kleinste strandloper is misschien wel de meest verwachte nieuwe soort voor Nederland. Wanneer gaat ‘ie komen? Fotograaf: Frank Kremer

Vooruitblik

  • Nu de vogels na al het vuurwerk eindelijk weer een beetje tot rust zijn gekomen lijkt komend weekend het perfecte moment om er weer op uit te gaan. Van het onstuimige weer trekken we ons dan even niks aan, er is tenslotte een nieuwe jaarlijst waaraan gewerkt moet worden. Bovendien kan het zo zijn dat door het vuurwerk zich wat zeldzaamheden hebben verplaatst en nu op een plek terecht zijn gekomen waar men ze sneller kan ontdekken. Dat er midden in de winter nog nieuwe dingen kunnen worden gevonden, laat de ontdekking van een kleinste strandloper in het Verenigd Koninkrijk van gisteren mooi zien. Die lusten we in Nederland ook wel. Beste wensen en een vogelrijk 2025 gewenst door team Vogelradar!

Eén reactie

  1. Mooie weergave, jammer dat het alleen het westen betreft hier in het oosten zijn er ook bijzonderheden te melden, zoals de Frater die hier zelden voorkomt en waarvan in het westen tientallen worden waargenomen.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

  1. Mooie weergave, jammer dat het alleen het westen betreft hier in het oosten zijn er ook bijzonderheden te melden, zoals de Frater die hier zelden voorkomt en waarvan in het westen tientallen worden waargenomen.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: