Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Een flinke storm heeft afgelopen week huisgehouden, maar bracht geen klapper. Toch zijn aan het einde van dit najaar nog best veel leuke dingen gezien.
Zeldzaamheden
- Op 23 november is door een Engelse waarnemer bij de Slikken van den Dortsman ZL een lannervalk of sakervalk gezien. Een sakervalk zou de tweede waarneming voor Nederland betekenen, een lannervalk de eerste voor Nederland. Helaas heeft de waarnemer niet meer foto’s en werd de waarneming pas enkele dagen erna ingevoerd. We kunnen dus niet met zekerheid zeggen welke soort het is. Bovendien worden deze valken in Nederland ook veel in gevangenschap gehouden, waardoor betere foto’s van de poten wenselijk zouden zijn.
- Opmerkelijk voor deze tijd is een blauwstaart die afgelopen week bij Meijendel ZH is gevonden. Eind november verwacht je deze soort niet meer te vinden, maar de vogelaars die tegen beter weten in het bos afspeurden naar zeldzaamheden hadden toch het geluk er één te vinden! In hetzelfde bos bij Meijendel ZH werd een dag eerder ook al een Humes bladkoning gevonden!
- Het eendenseizoen is absoluut gaande. Uren speuren tussen de vele kuifeenden, tafeleenden en toppers leverde bij Marken NH een nieuwe kleine topper op. Ook de Amerikaanse smient in Spaarnwoude NH en de kleine topper in Nationaal Park Zuid-kennemerland NH zijn nog aanwezig.
Leuke krenten
- Nu de ‘echte’ winter zijn aantreden doet, kijken veel vogelaars ook weer naar de vele groepen ganzen die ons land aandoen. Prachtige roodhalsganzen, witbuikrotganzen en zwarte rotganzen zijn te vinden tussen de groepen brand- en rotganzen. De tip van vorige week over de dwergganzen bij het Oudeland van Strijen ZH geldt nog steeds. Erg leuk om het verschil tussen kol- en dwerggans eens goed te kunnen bekijken.
- Ruigpootbuizerden worden steeds zeldzamer in ons land. Tegenwoordig is de soort het dus zeker waard om als ‘leuke krent’ bestempeld te worden. In Drenthe, Friesland en Groningen zijn sporadisch meldingen gemaakt van de zeldzame broer van onze buizerd.
- Een hop kun je alle maanden van het jaar zien. Op Ameland FR verblijft al meer dan een maand een hop op een vakantieparkje.
Unieke kansen
- Ga naar zee! Met storm of koud weer kun je in de winterperiode veel leuke soorten zien als je langs de Nederlandse kust over zee gaat kijken. Je kunt een dagje naar de Zeeuwse delta of de eilanden gaan om zeesoorten bij de havens en zeewerken te zien zwemmen. Je kunt ook bij een zeetrektelpost voorbijvliegende vogels waarnemen. De afgelopen week zijn er op diverse plekken zeldzame zeevogels gezien. Zo zijn in Zeeland verschillende rosse franjepoten foeragerend gezien, laten kleine alken en ijsduikers zich soms mooi zien en werd bij Terschelling FR en Enkhuizen NH een ijseend waargenomen.
Vooruitblik
- De winter periode kan nog ongelofelijk veel leuke dingen opleveren. Zo wordt in het noordoosten van Polen op dit moment een prachtige ivoormeeuw waargenomen. Een ware droom van veel Nederlandse vogelaars. Wellicht knabbelt deze aaseter komende week wel aan een gestorven zeehond op Texel. Nu de ogen weer veel op zee gericht zijn kunnen ook andere leuke zee-soorten worden gezien, zoals een geelsnavelduiker. Pak je muts en handschoenen en ga naar buiten! Of wellicht tot komende zaterdag op de Landelijke dag van SOVON, mocht je een kaartje bemachtigd hebben!
Eén reactie
Helaas gaat de ivoormeeuw niet onze kant op komen. Vandaag dood aangetroffen in Polen.