Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra moet zijn bedacht. Deze week wederom zeldzame eenden, maar ook een nieuwe ondersoort voor Nederland!
Zeldzaamheden
- De afgelopen radars begonnen we vrijwel standaard met een zeldzame eend op Texel NH. Dat is deze week niet anders, maar dit keer in de vorm van een brilzee-eend. Trektellers bij paal 15 zagen deze zeldzame Amerikaanse eend in een groepje zwarte zee-eenden voorbij vliegen met een fijn zonnetje in de rug.
- De andere gebrilde vriend, ofwel de brileider, is woensdag nog waargenomen. De vogel zit alleen telkens loeiver uit de kant, waardoor een mooie waarneming momenteel lastig is.
- Dat het eendenseizoen nog steeds gaande is, bewees een Zeeuwse vogelaar met het vinden van een vrouwtje ringsnaveleend. De vogel zit nabij Westdorpe ZL en was ook donderdag nog aanwezig. Ook twee nieuwe Amerikaanse wintertalingen doken op; eentje bij het Lauwersmeer FR, de ander in de Lepelaarsplassen FL.
- De soort van de week was misschien wel een beflijster. En dan in het bijzonder de Alpenbeflijster. Dit is een ondersoort van de beflijster, die zoals de naam als zegt, voorkomt in de Alpen. Door de sterke zuidoostenwind van afgelopen week zijn er maar liefst twee van deze vogels in ons landje beland. En dat is voor het eerst. De eerste vogel werd gezien vanaf de Trektelpost Berkheide ZH, de tweede bij Petten NH. Beide vogels waren op doortrek en zijn maar één dag waargenomen. Wel een goede reden om eens goed naar je beflijster te kijken komende tijd!

Leuke krenten
- Op donderdag is er in het Noordhollands Duinreservaat NH een overvliegende grijze wouw gemeld. Een andere vogel werd vorige week vrijdag waargenomen nabij Susteren LI. Het is in het voorjaar tegenwoordig opletten geblazen voor deze fraaie rover. Zeker met zuiden of zuidoostenwind duiken ze steeds vaker op in ons land. Een absolute knaller voor tijdens het trektellen!
- De Humes bladkoning in Culemborg wordt nog steeds waargenomen. Haast nog leuker was een op zang gevonden Pallas’ boszanger bij ‘s-Gravendeel ZH. De vogel was twee dagen twitchbaar. Om het lijstje van boszangertjes compleet te maken: een bladkoning in Zwijndrecht ZH laat zich ook nog altijd zien en horen.
- De in de vorige vogelradar voorspelde steppekiekendief dook deze week daadwerkelijk op, langsvliegend langs Trektelpost De Noordkaap GR.
- Een lekker vroege roodstuitzwaluw werd door slechts één waarnemer waargenomen bij het Renvogelveld op Texel NH. Wie weet duiken er met het lekkere weer de komende tijd meer op.

Unieke kansen
- Een kleine topper is tegenwoordig niet zo uniek meer, maar de vogel bij Ridderkerk ZH laat zich wel erg fraai zien. Mooie gelegenheid om dit eendje eens van wat dichterbij te bekijken!
Vooruitblik
Een recordaantal hoppen in maart in het Verenigd Koninkrijk doet vermoeden dat we die komende dagen ook best in Nederland mogen verwachten. De vogel op Ameland FR houdt het al een hele winter vol, het zou toch leuk zijn als een soortgenoot hetzelfde eiland aandoet. Tevens zijn in het VK de eerste witvleugelstern en morinelplevier al weer waargenomen, soorten die we hopelijk snel ook in Nederland mogen verwelkomen. Het wordt redelijk weer dit weekend, met vooral zaterdag een zonnig dagje. Prima weer voor een zeldzame arend. Waar we een paar jaar terug diverse havikarenden in één jaar hadden, is het de laatste jaren verdacht stil. Een twitchbaar geval zou meer dan welkom zijn. De eenden en meeuwen zijn nog steeds flink in beweging, dus als je nu op zoek wil naar zeldzaamheden, is de kans bij deze soortgroepen vermoedelijk het grootst. Veel vogelplezier toegewenst!

Eén reactie
Afgelopen week kreeg ik een Hop melding op de Merlin Bird ID app, omdat ik het geluid zelf niet opgevangen had (er waren heel veel vogelgeluiden, vroeg in een zonnige middag), heb ik de melding niet doorgegeven.
Ik liep in de Oranje bosjes in Oostvoorne, ben nog een poosje daar gebleven maar hij liet zich niet meer horen en al helemaal niet zien.