Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse vogelradar – 28 april 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De jonge ross' meeuw van Texel op een van de velden nabij de waterzuivering. Fotograaf: Thomas van der Es

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Na een paar relatief rustige weken lijken de zeldzaamheden Nederland eindelijk bereikt te hebben!

Zeldzaamheden

  • Eind april, lekker weer en weekend: een garantie voor goede soorten. Op zaterdag werd dan ook een blonde tapuit nabij Koehool FR gevonden. De blonde tapuit is een aantal jaar geleden gesplitst in een westelijke en oostelijke soort. Deze vogel lijkt de beste papieren te hebben voor de oostelijke blonde tapuit, die net iets vaker in Nederland is gevonden dan de westelijke. Desondanks blijft het een ongelofelijk zeldzame soort, maar helaas lijkt de vogel al na een dag weer gevlogen. 
  • De Waddeneilanden, een van onze hotspots voor zeldzaamheden, konden natuurlijk niet achterblijven. Op zondagochtend was het dan ook raak: Een ross’ meeuw op Texel NH. Deze vogel leek net als de tapuit snel weer verdwenen, maar werd twee dagen later toch weer teruggevonden. De vogel lijkt te slapen bij de waterzuivering, dus ‘s ochtends en ‘s avonds posten bij deze plek heeft de meeste kans. Nederland heeft pas rond de 20 van deze kleine schattige meeuwtjes. Daarbij maken 10 (!) zwarte ibissen op Texel het meer dan de moeite waard om de oversteek te maken.
  • Een klein waterhoen werd gefotografeerd bij Nijkerk GL. Deze soort lijkt steeds meer op te duiken in Nederland. Zo is er inmiddels bijna jaarlijks een roepend mannetje te horen in de Weerribben. Klein waterhoen is nog net wat zeldzamer dan zijn broertje, de kleinst waterhoen, waarvan er elk jaar minstens een hand vol roepende mannetjes worden gevonden.

Leuke krenten

  • Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar met de binnenkomst van een behoorlijk aantal zwaluwen de afgelopen weken was het wachten op de eerste roodstuitzwaluw. En die voelt wel als zomer! Zo werden er vogels gezien op Schiermonnikoog FRZierikzee ZL en zelfs een in Breda NB.
  • Over grijze wouwen is al een aantal keer wat geschreven en deze week werden dan ook alweer de 5e – 7e van het voorjaar gevonden, deze keer bij Soerendonk NB, Blijham GR en Breskens ZL. Roodstuitzwaluwen en grijze wouwen kunnen beide overal opduiken, dus wees extra alert. Wie weet vind je zelf de volgende!
  • Lachsterns in het voorjaar zijn meestal langstrekkende vogels, vaak niet meer dan een handvol. Dit in tegenstelling tot het najaar, wanneer ze in groepen van enkele tientallen te vinden zijn op een paar pleisterplaatsen in voornamelijk Groningen. De twee langstrekkende vogels deze week in de Bantpolder FR en bij Telpost Breskens ZL verdienen daarom wel wat extra aandacht!
Lachstern in het najaar. Fotograaf: Marcel van der Tol

Unieke kansen

  • Het is tot nu toe een erg goed jaar voor poelruiter, met al bijna 10 verschillende vogels. Sommige individuen blijven ook langere tijd pleisteren, zoals de vogel van Groede ZL. Deze vogel is ook nog eens erg leuk te fotograferen.
  • Strandplevieren zijn normaal uitgesproken kustvogels, en vaak lastig te zien. Dit is natuurlijk jammer aangezien het zulke mooie vogels zijn. Een vogel bij Wageningen GL zit al een aantal dagen op een net afgegraven stuk weiland en laat zich prachtig zien. Met recht een unieke kans om deze soort in het binnenland te zien!
Het mannetje strandplevier bij wageningen op een modderig stukje.
Het mannetje strandplevier bij wageningen op een modderig stukje. Fotograaf: Thijs Glastra

Regionale Zeldzaamheden

  • Eind april, wind uit het noordwesten en regenbuien: een perfecte combinatie voor uitgesproken kustvogels in het binnenland! Zo werden er op meerdere plekken rosse grutto’s gevonden. Onder meer bij Wageningen GL, Vught NB en bij Broekhuizen LB. Maar de opmerkelijkste waarneming was deze groep van 65 vogels bij Itteren LB! Een uitzonderlijk aantal zo ver in het binnenland.
  • Ook sterns en meeuwen worden door deze weersomstandigheden regelmatig het binnenland in geblazen. Zo werden er drieteenmeeuwen gezien bij Kamperhoek FL en Itteren LB. Dwergsterns werden gezien bij Nijkerk GL en Weurt GL. En Noordse sterns waren aanwezig bij Ochten GL. Stuk voor stuk echte zeldzaamheden in het binnenland.

Vooruitblik

Na een aantal dagen met wind uit het noorden is op donderdag de wind gedraaid. Dit kan vaak voor veel beweging van vogels zorgen, met bijvoorbeeld veel terugkerende zomergasten. En laat dat nou ook perfect zijn voor zuidelijke zeldzaamheden die “doorschieten” tijdens hun migratie, waardoor ze te ver noordelijk uitkomen. Het is dan ook de perfecte tijd voor een baardgrasmus, of wat te denken van een rode rotslijster? Het is dit weekend in ieder geval lekker weer, dus geen excuses meer om niet naar buiten te gaan. Laat die zeldzaamheden maar komen!

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: