Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. De oostenwind van vorig weekend heeft misschien niet gebracht waar we op hadden gehoopt, maar wellicht merken we daar komend weekend pas de gevolgen van?
Zeldzaamheden
- De rammer van de week ramde zichzelf helaas tegen een raam aan in het Noordhollands Duinreservaat NH en legde kort daarna het loodje. Helaas is dit niet de eerste keer dat een Goudlijster op zo’n manier aan zijn einde komt. Van de 23 eerdere gevallen stierven er maar liefst zestien waarvan de meeste raamslachtoffers betroffen. Twitchbare gevallen, zoals deze van drie jaar geleden op Texel, zijn erg zeldzaam.
- Roodkopklauwieren worden maar zelden gevonden in het najaar. Deze week dook er een jonge vogel op in de Amsterdamse Waterleidingduinen NH. In eerste instantie werd gedacht dat het een jonge grauwe klauwier betrof maar later werd het beest correct gedetermineerd. De roodkopklauwier liet zich prachtig zien maar was helaas de volgende dag al weer vertrokken.
- De ringsnaveleend en kleine topper vermaken zich nog steeds in de duinen op het Vogelmeer NH. Waarschijnlijk zal het niet lang meer duren voordat ze een andere plek zoeken om te overwinteren. Eenden blijven maar zelden op één plek gedurende de winter.
- De grote grijze snip die eerder een tijd in de Mokbaai op Texel verbleef en later werd teruggevonden bij de Volharding NH aan de andere kant van het eiland, wordt nog steeds af en toe op die plek gezien.
Leuke krenten
- In de Ezumakeeg FR dook deze week een Aziatische goudplevier op. Mogelijk is het dezelfde vogel die ook al eerder in die hoek werd gezien. De vogel is in winterkleed maar nog steeds te onderscheiden van omringende goudplevieren door o.a. het kleinere formaat. Zijn neefje van de overkant van de Stille Oceaan, de Amerikaanse goudplevier, was ook nog een tijdje aanwezig op Texel NH.
- Opvallend veel kleine vliegenvangers verschenen deze week her en der in het land. Dit is waarschijnlijk het gevolg van de langdurige oostelijke stroming van vorig weekend. De eerste werd gevonden op Vlieland FR. Daarna kwam er een melding van een vogel in een greppel van de Hondsbosche Zeewering NH. Ook bij IJmuiden NH was er een kleine vliegenvanger langdurig prachtig te bekijken in de schaarse begroeiing. Verder was er nog een ringvangst in het Noordhollands Duinreservaat NH en ook in een parkje in Noordwijk ZH was het raak.
- We zitten nu midden in de tijd van piepjes en tikjes. Loop je ergens onder een trekbaan in het duin of sta je op een trektelpost, dan doe je jezelf tekort als je geen recorder hebt lopen. Overtrekkende zeldzame gorzen en piepers maken onopvallende geluidjes, maar met enige oefening kan je ze er tussenuit pikken. Een bosgors werd deze week waargenomen op Texel NH. Roodkeelpiepers, Siberische boompiepers en grote piepers werden op meerdere plekken langs de kust gemeld.
Regionale zeldzaamheden
- Een nachtzwaluw op een stuk meubilair in je eigen tuin, dat is iets waar iedere vogelaar van droomt. Het overkwam iemand in Nieuw-Lekkerland ZH. De nachtzwaluw is door meerdere regionale vogelaars getwitcht, maar koos helaas diezelfde avond nog het luchtruim.
- Kwartelkoningen zijn inmiddels zeldzaam geworden in ons land. Door hun verborgen levenswijze zijn ze al helemaal zeldzaam in het najaar, want dan zingen ze niet meer (of toch wel?). In een kassengebied bij Waddinxveen ZH – nota bene in hetzelfde gebied als de poelsnip uit de vorige radar en door dezelfde ontdekker (!) – werd een ‘kwako’ gevonden en uitstekend gedocumenteerd. Ook op Schiermonnikoog FR en bij Wageningen GE waren er claims van kwartelkoningen.
Vooruitblik
- Het begin van dit weekend zal stormachtig beginnen waarna het resterende weekeinde wat rustiger zal verlopen. Echter de dagen daarna kunnen we nog steeds vrij stevige winden verwachten. Soms kan dat goede zeedagen opleveren waarbij een bruine gent een mooie soort op de targetlijst is. Nog steeds missen we dit najaar een aantal typische zangvogelsoorten zoals de grauwe fitis of noordse boszanger. Aan de overkant van het kanaal in het Verenigd Koninkrijk zitten momenteel meerdere Aziatische roodborsttapuiten die ook hier erg welkom zouden zijn. Veel zoeksucces!
2 reacties
Ik sluit me graag aan bij de woorden van Henk Bronkhorst! Genieten, elke keer weer.
Als een leerling van 66 jaar. Geniet ik van al deze informatie. Heel erg blij met deze informatie net voor het weekend. M.v.g.