Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 27 januari 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De grijze wouw bij Renesse laat zich regelmatig mooi bekijken. Fotograaf: John Jak

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Ook in een rustige periode als deze is het de moeite waard om naar buiten te gaan!

Zeldzaamheden

  • In de winter zijn er veel vogels die hier voor langere tijd aanwezig zijn, oftewel ‘longstayers’. Ook in de categorie zeldzaamheden zijn er genoeg vogels die zich hier prima lijken te vermaken in de winter. Zo zit er nog steeds een humes bladkoning in Purmerend NH, duikt de zwarte zeekoet op Texel NH zo nu en dan weer op en trekt de grijze wouw bij Renesse ZL nog altijd bekijks. Daarnaast zijn de siberische braamsluipers in Bovenkarspel NH en Dishoek ZL ook nog steeds van de partij. 
  • Een andere vaste gast in de show zijn de grote kruisbekken. Hoewel deze vogels al een behoorlijke tijd in het land zijn door de influx van afgelopen najaar willen de locaties waar ze te zien zijn nogal eens veranderen. Op dit moment zijn de hotspots: de zandverstuiving De Haere bij Doornspijk GE, het Drents-Friese Wold DR en het Leersumse Veld UT. Het is daarbij natuurlijk goed mogelijk dat er ook grote kruisbekken bij jou in het bos in de buurt zitten.

Leuke krenten

  • In Leiden ZH verblijft sinds vorige week een vierde-kalenderjaar kleine burgemeester. Het is een bekende vogel die vorige winter ook in Leiden ZH e.o. werd gezien. Het is nog even een jaartje volhouden, maar hopelijk vliegt er dan een prachtige adulte vogel rond!
  • De twee sneeuwganzen op Texel NH die begin januari werden gevonden zijn nog steeds aanwezig. Het blijft gissen waar de vogels vandaan komen, met als goede kanshebber de Duitse populatie met van origine niet-wilde vogels. Maar wie weet komen ze wel rechtstreeks vanuit Canada. We zullen het nooit weten, maar ze fleuren het ganzen kijken op het eiland wel op. 
Een kleine burgemeester in adult kleed. Fotograaf: Josephine

Regionale zeldzaamheden

  • De sneeuwgors in Woerden UT liet zich afgelopen week nog steeds geregeld zien. Hoewel de vogel soms afwezig is, lijkt deze trouw terug te keren naar dezelfde parkeerplaats. De vogel laat zich dan bijzonder goed zien en je zou dit daarom net zo goed een unieke kans kunnen noemen.

Unieke kansen

  • Januari is een geschikte maand om naar rotganzen te kijken en vooral om goed op te letten of hun zeldzame neefjes de zwarte rotgans of witbuikrotgans er bij lopen. Je zult er wel voor naar de kust moeten, maar dan heb je ook wat. Een goede voorbereiding is het halve werk, en dit artikel kan daar zeker bij helpen. 
  • Het mag er dan met deze akelige temperaturen nog niet op lijken, maar zoetjesaan komt het voorjaar eraan. De eerste tekenen hiervan zijn in het bos al te merken. De vogels die hier jaarrond aanwezig zijn kunnen bij goede omstandigheden namelijk al fanatiek gaan zingen. Zo staat de maand februari bekend als een uitstekende maand om op zoek te gaan naar spechten, zoals de middelste bonte specht of zwarte specht. Een andere soort die je nu al zingend kan aantreffen is de kortsnavelboomkruiper. Let echter wel op de beperkte verspreiding van deze soort.
  • Zeearenden zijn tegenwoordig niet meer echt zeldzaam te noemen in Nederland, maar een hele groep zeearenden is toch wel spectaculair. Hier maak je kans op in de Oostvaardersplassen FL, waar tot wel 17 vogels bij elkaar worden gemeld. 
Maar liefst 12 zeearenden op één foto, momenteel te zien in de Oostvaarderplassen. Fotograaf: Wim Brink

Vooruitblik

  • Dit weekend is de Nationale Tuinvogeltelling, waarbij mensen door heel Nederland een half uur lang de vogels in hun tuin tellen. Dit levert natuurlijk interessante gegevens op over algemene vogelsoorten, maar er kan ook zomaar een zeldzame soort worden ontdekt. Denk bijvoorbeeld aan een oosterse tortel, roodkeelnachtegaal of baltimoretroepiaal, soorten die al eerder in Nederlandse tuinen verbleven.
  • Onze zuiderburen sloofden zich afgelopen week uit met deze alpenheggenmus. Je zou toch zeggen: wat zij kunnen, kunnen wij ook. Wie weet overwintert er ook wel een exemplaar in Nederland en misschien zit hij wel op de voedertafel in je eigen achtertuin!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: