Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. De laatste week van het jaar leverde geen mooie winterklapper op, maar toch nog enkele zeldzaamheden die het jaar mooi afsluiten.
Zeldzaamheden
- Op zaterdag werd een mannetje Siberische taling gevonden in Broek op Langedijk NH. Deze soort was vroeger een echte klapper maar de laatste jaren is het elke winter wel raak met deze soort. Later bleek dat deze vogel ook al op 18 oktober aanwezig was op deze plek. De soort is ook gewild bij eendenhouders en wil zo nu en dan ook wel eens ontsnappen. Helemaal zeker zijn of de eend helemaal uit Oost-Rusland komt of ergens uit een kooitje is ontsnapt is dus moeilijk te zeggen. Door middel van isotopenonderzoek bij een geval in Denemarken is echter wel bevestigd dat de soort kan afdwalen tot Europa.
- De taling is mooi te combineren met een bezoekje aan de ringsnaveleend in Heerhugowaard NH. Die vogel zit al enkele jaren op deze plek maar laat zich slechts sporadisch zien.
- Een andere Amerikaanse duikeend werd gevonden was een kleine topper bij de Hellegatsdam ZH. De vogel werd vaak vanaf grote afstand gezien. Een kleine topper die zich mooier liet zien was de vogel van het Kennemerland NH. Deze vogel zit al enkele maanden op deze plas en werd soms ook vergezeld door een ringsnaveleend.
Leuke krenten
- Dit najaar was nogal karig voor waarnemingen van bruine boszangers. De eerste waarneming van deze winter werd gedaan in Vlaardingen ZH. De vogel liet zich regelmatig horen en zien. In het najaar van 2020 was er een influx van deze Siberische zangvogels. Toen werden er maar liefst 93 ‘brubo’s’ gevonden in Nederland.
- In Europa komen twee ondersoorten van stormmeeuw voor, de canus en heinei. Canus is de normale algemene ondersoort in Nederland en heinei of Russische stormmeeuw is een zeldzame ondersoort uit het oosten. De herkenning is moeilijk maar in een uitgebreid artikel in DutchBirding worden de kenmerken uitgelegd. Deze week werd er een mooie tweede kalenderjaar heinei gevonden bij Westkapelle ZL. Dit betreft het eerste geval voor de provincie.
Vooruitblik
- De grauwe dagen maken het onaantrekkelijk om lange dagen in het veld te spenderen. Toch kunnen er in deze tijd ook extreme dwaalgasten opduiken. Zo zat er een gele zanger in Engeland die de kerstdagen van vele vogelaars op de schop heeft gegooid. 1 januari is voor veel vogelaars een dag die in het teken staat van een nieuw begin van de jaarlijst. Zou het ons dan ook lukken om zo’n winterknaller te zien? Wellicht een roodborstlijster bij iemand op de voedertafel?