Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse vogelradar – 26 mei 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De roodsterblauwborst van Rottumerplaat, waarbij de rode ster in zijn blauwe borst goed te zien is! Fotograaf: Bram Ubels

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Komende dagen wordt het prachtig weer om erop uit te gaan. Afgelopen week zijn er veel mooie soorten gezien, dus het belooft leuk te worden dit weekend.

Zeldzaamheden

  • Afgelopen week zijn er verschillende arenden in Nederland gezien. Een steppearend werd op 20 mei gezien boven Oss NB, met foto’s waarop de soort goed te herkennen is. De dag erna zijn er nog verschillende meldingen gedaan in de provincie Gelderland, maar bewijs ontbrak. Daarnaast werd ook weer een schreeuwarend gemeld, net als vorige week. De vogel werd door één iemand gezien bij Ruinen DR, waar de vogel overvloog om vervolgens ook niet meer gezien te worden. Op 24 mei werd melding gedaan van een havikarend die vanaf België onderweg zou zijn naar het Nederlandse luchtruim. De vogel is echter niet meer opgepikt. Arenden blijken, ondanks hun grootte, erg lastig te zijn om opgepikt te worden. Door zenders op verschillende havikarenden weten we dat meerdere vogels in de afgelopen jaren boven Nederland gevlogen hebben. Het geeft te denken hoeveel arenden we dan wel niet zouden missen?
  • Vorige week kwam de bonapartes strandloper al aan bod die bij de Ezumakeeg in het Lauwersmeergebied werd gezien. Deze wordt nog steeds gemeld, en op 25 mei werd op dezelfde plek ook nog een terekruiter gevonden. Naast deze twee zeldzame stelten werden er ook vele andere leuke krenten gezien bij het Lauwersmeer. Zo zijn er deze week ook een gestreepte strandloper en (een al aanwezige) breedbekstrandloper gezien. Vele steltkluten, een grauwe en een rosse franjepoot in zomerkleed, witvleugelsterns en een zwarte ibis maken het gebied een echte zeldzaamheden-hotspot de afgelopen weken. Zeker een bezoekje waard dus!
  • Op de Rottumerplaat GR werd op 19 mei een roodsterblauwborst gevonden. In Nederland is de witsterblauwborst als vaste broedvogel aanwezig. De roodsterblauwborst broedt in Scandinavië en is in Nederland een dwaalgast. Zowel de roodster- als de witsterblauwborst zijn een ondersoort van de blauwborst.
In het najaar van 2014 werd deze gestreepte strandloper gezien en mooi gefotografeerd bij het Lauwersmeer. Fotograaf: Henk Dikkers

Leuke krenten

  • Niet alleen in het Lauwersmeergebied wordt een breedbekstrandloper gezien. Ook in de rest van Nederland zijn de afgelopen week verschillende exemplaren gezien bij Zierikzee ZL, Wieringen NH en op Texel NH. Op het Waddeneiland werden zelfs kort twee exemplaren bij elkaar gezien! De zeldzame strandlopers worden veelal in grote groepen rustende bonte strandlopers of foeragerend tussen andere steltlopers gezien. Waar veel van onze ‘normale’ steltlopers in Noordwest-Afrika overwinteren trekken de breedbekken juist naar het oosten (tussen het Arabische Schiereiland en de hele Indische oceaan).
  • Dat Flevoland een goede provincie is voor noordse nachtegalen werd deze week nog maar weer eens onderstreept. Op 22 mei werd bij Lelystad FL de derde vogel van het voorjaar gevonden, door de zelfde waarnemer die eerder al de vogel bij Zeewolde FL vond. Beide vogels laten zich nog horen, de vogel bij Almere FL lijkt weer vertrokken.
  • De recentste nieuwe soort voor de provincie Noord-Brabant, de Iberische tjiftjaf, is net als vorige week nog op twee verschillende plekken in de provincie te vinden.
  • De eerste krekelzanger voor het jaar is ook alweer gevonden. Bij Ommen OV werd een vogel gehoord. De soort broedt ten noorden en oosten van ons, maar is nog een zeldzame doortrekker in ons land. Ieder jaar worden er echter wel waarnemingen van de soort gedaan.
  • Op Texel NH is de eerste grauwe fitis van het jaar weer waargenomen. De soort wordt ieder jaar in eind mei en de maand juni gezien, voornamelijk in de kustregio en op de Waddeneilanden. De zeldzame doortrekker wordt voornamelijk opgemerkt door zijn unieke zang.
De krekelzanger valt op door zijn imitatie van krekels. Fotograaf: Frank Kremer

Unieke kansen

  • In onder andere Nederweert LI, Baarle-Nassau NB en in Braakman Noord ZL worden weer orpheusspotvogels waargenomen. Het broedgebied van deze soort schuift heel langzaam naar het noorden op en komt daardoor ook steeds meer in zuidelijk Nederland voor. De soort lijkt erg op de algemenere spotvogel, maar er zijn wat subtiele verschillen in de zang en het verenkleed. Wellicht kun je dit weekend in het zuiden de twee soorten eens vergelijken!
  • De term Texel Vogeleiland is ook deze week weer van kracht. In de polder Eierland huist nog steeds een groep morinelplevieren rond. Deze prachtige steltlopers zijn soms goed te zien. Op de uitgestrekte akkers kijk je echter zo over de vogels heen. Naast de al genoemde soorten zijn de laatste dagen op het eiland ook grauwe franjepoten en een grauwe kiekendief gezien. Daarnaast kun je hier nog steeds genieten van een koereiger, vijf steltkluten en een witbuikrotgans.
  • Ben je in Drenthe? Bij het Dwingelderveld dwaalt een slangenarend rond, zijn vele grauwe klauwieren te zien en is afgelopen week een schreeuwarend waargenomen. Een mooie plek om wat bijzondere soorten te zien!
De morinelplevieren op Texel lopen vaak ver op een akker, maar door de roodbruine buik vallen ze snel op wanneer ze boven de greppels rennen. Fotograaf: Bert Ooms

Regionale zeldzaamheden

  • Steltjes! Op verschillende plekken in het binnenland worden afgelopen week verschillende soorten strandlopers gezien. Veel van deze soorten zijn erg schaars in de provincies in het binnenland. Dat maakt het voor je regiolijst extra leuk om deze soorten te zien. Zo werd bij bijvoorbeeld het Hunzedal DR een kanoet gezien. Ook zijn er in Noord-Brabant en Limburg verschillende steenlopers en krombekstrandlopers gezien. Landelijk gezien niet zo interessant, maar in de regio’s erg fijn om tegenaan te blunderen!
In het binnenland kun je schaarse strandlopers zoals deze kanoet zomaar tegenkomen! Fotograaf: Henk Wiebe van der Meulen

Vooruitblik

Het belooft een prachtig Pinksterweekend te worden! Dat betekent dat veel mensen eropuit gaan en met veel ogen in de lucht wordt er eind mei altijd wel iets leuks gevonden. Zoals ook in het vogeltrekjournaal van deze week werd aangegeven vliegen er vast wat bijeneters over Nederland en zal de eerste struikrietzanger van het jaar ook niet lang meer duren. Ook is er een goede kans op enkele roodmussen. In Spanje werd afgelopen week net ten noordwesten van Gibraltar een heuse zilveralk gezien. Het is de eerste keer dat de soort in Spanje wordt gezien, en pas de derde keer voor de Western Paleartic (ook wel Groot-Europa genoemd). De vogel was vast komen te zitten in wat visdraad, maar kon bevrijd worden door lokale vogelaars. Een soort van dit kaliber zou in Nederland ook niet misstaan! Veel vogelplezier en zet hem op!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: