Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 25 oktober 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De naam van de blauwstaart zegt genoeg. Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. De laatste week van oktober staat voor de deur, maar voordat zo ver is nog een overzicht van afgelopen week. Een mix van typische oktobersoorten met een enkele verdwaalde zomergast!

Zeldzaamheden

  • Hoewel al weer een week geleden, maar te uniek om hier niet te vermelden. Op vrijdag 18 oktober werd op Terschelling FR een adult man blauwstaart ontdekt! Het vinden van een blauwstaart is voor velen een droom, maar een adulte man is toch wel next level. Het is pas de tweede adulte man die in Nederland is ontdekt. De waarneming was van korte duur, maar lang genoeg voor een paar foto’s. Op Schiermonnikoog FR werd de dag daarna ook een blauwstaart ontdekt, daarmee was het al weer de vierde van dit najaar.
  • Het lijkt niet op te houden met de Mongoolse piepers dit najaar. Op Ameland FR werd op woensdag al weer de zesde van dit najaar gevonden. Ook op donderdag was de vogel nog aanwezig. Daarmee is het aantal gevallen in Nederland in een halve maand tijd van 20 naar 26 gegaan! Hoeveel zullen er nog volgen? Als je de roep kent maak je dit weekend zeker kans.
  • Eind oktober is steevast een goede periode voor zeldzame tapuiten. Zo ook deze week. Er werd zowel een izabeltapuit bij Berkheide ZH als een woestijntapuit op Ameland FR ontdekt. Beide waren overigens erg tam en lieten zich erg goed fotograferen! Helaas lijken beide vogels weer vertrokken.
  • Nog een handtamme zeldzaamheid deze week. Een raddes boszanger op Schiermonnikoog FR kwam soms tot op twee meter afstand. De vogel werd woensdag in de schemer al ontdekt en was de hele dag twitchbaar. Donderdag was de vogel onvindbaar.
De pallas boszanger is wellicht een van de mooiste vogels die je kan treffen in het najaar. Fotograaf: Thijs Glastra

Leuke krenten

  • De grijze wouw is tegenwoordig amper meer een ‘echte zeldzaamheid’ te noemen. Deze fraaie roofvogel duikt steeds meer op in Nederland, zo ook weer deze week bij Koudekerk ZL. Dat ze zich steeds meer laten zien in Nederland is overigens geen straf, het zijn prachtige vogels!
  • Bij de pier van IJmuiden ZH hing deze week kort een zwarte zeekoet rond. In deze tijd duiken ze vaker op langs de kust, dus wees er op bedacht als je langs de kust gaat vogelen!
  • Een late sperwergrasmus dook op in Berkheide ZH. Ook op Vlieland FR vingen ze er op donderdag één. Gewoon een soort om rekening mee te houden dit weekend.
  • Siberische boompiepers worden in het najaar bijna dagelijks wel overvliegend waargenomen. Aan de hand van een analyse van een sonogram is de soort te onderscheiden van een boompieper. Nog makkelijker, en vooral ook leuker, is het wanneer ze ter plaatse worden gevonden. Dat gebeurt overigens een stuk minder vaak. Deze week gebeurde dat op Texel NH en Terschelling FR.
  • Een soort die vaak pas later in het najaar opduikt is de bruine boszanger. Dit jaar zijn ze nog verdacht schaars, of zijn we de afgelopen jaren verwend? Bij IJmuiden ZH werd op donderdag een vogel roepend gevonden, maar was daarna onvindbaar.
  • Een ander boszanger die in deze tijd van het jaar goed mogelijk is, is de pallas boszanger. Een vogel op Texel NH liet zich er fraai bekijken. Ook een vogel bij Ouddorp ZH was leuk zichtbaar en meerdere dagen aanwezig.

Unieke kansen

  • Een bijna adulte grote burgemeester is een prachtige verschijning tussen de meeuwen. Een vogel bij Velsen-Noord NH is dan ook zeker de moeite waard om te bezoeken!
  • De extreem tamme hop in Maastricht LI liet zich de hele week uitzonderlijk goed zien. Een tweede vogel werd ontdekt bij Lentevreugd ZH.
  • De roze spreeuw zit nog steeds op Texel NH en laat zich erg goed bekijken en fotograferen. Zo in adult kleed met recht een unieke vogel.
Een bijna adulte grote burgemeester. Fotograaf: Thijs Glastra

Regionale en fenologische zeldzaamheden

  • Een noordse nachtegaal bij Elst GE deed menig vogelaar verbazen. Het is de fenologisch gezien de laatste waarneming van de soort in Nederland ooit. Er was eerst twijfel of het nog om een nachtegaal kon gaan. Na nadere bestudering van het geluid bleek het toch echt om een noordse te gaan. Een goed voorbeeld van ‘verwacht altijd het onverwachte’.
  • Daaronder vallen ook de twee adult zomerkleed witvleugelsterns die afgelopen zaterdag door ondergetekende bij de Hornhuisterpolder GR werden ontdekt. Witvleugelsterns die sporadisch broeden in Nederland beginnen vaak al in mei of juni richting het winterkleed te ruien. Adulte vogels vrijwel in zomerkleed verwacht je dan ook niet snel eind oktober. De laatste jaren worden wel vaker adulte witvleugelsterns laat in het najaar in vrijwel volledig zomerkleed waargenomen in Europa. Er is een theorie dat er mogelijk een onbekende broedpopulatie in het Midden-Oosten zit, waar de vogels in onze winterperiode zouden broeden. Interessante materie!
  • Een draaihals op Texel NH heeft ook geen haast gemaakt om richting het zuiden te vliegen.
  • Langs de kust werden op diverse plekken grote piepers waargenomen. Een vogel in het binnenland is beduidend zeldzamer, en helemaal ter plaatse. Het overkwam een vogelaar bij Zalk OV.
Eén van de twee adulte witvleugelsterns, vrijwel volledig in zomerkleed, bij de Hornhuisterpolder GR. Fotograaf: Thijs Glastra

Vooruitblik

Komend weekend wordt heerlijk rustig vogelweer. Genoeg reden dus om naar buiten te gaan! Langs de kust worden al weer de eerste ruigpootbuizerds waargenomen, goede kans dat er daar dit weekend een paar bijkomen. In de bosjes kan je op zoek gaan naar, van zeldzaam naar zeer zeldzaam: Siberische tjiftjaf, pallas boszanger, bruine boszanger en raddes boszanger. Houd daarnaast de lucht in de gaten voor een vale gierzwaluw of misschien wel wat zeldzamers… En een beetje dromen mag altijd, toch? Veel vogelplezier dit weekend!

3 reacties

  1. Ik heb de Blauwborst op 31 Januari ‘23 gefotografeerd op het arboretum in Wageningen. Een prachtige vogel. Heb jullie getagd op mijn Instagram: @lekkerwandelenindenatuur

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

3 reacties

  1. Ik heb de Blauwborst op 31 Januari ‘23 gefotografeerd op het arboretum in Wageningen. Een prachtige vogel. Heb jullie getagd op mijn Instagram: @lekkerwandelenindenatuur

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: