Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra moet zijn bedacht. Met het mooie weer van deze dagen komen ook veel vogels mee en wie weet ook nog wat zeldzaamheden. Afgelopen week werd er nog weinig gevonden, maar de al aanwezige vogels lijken geen haast te hebben om te vertrekken.
Zeldzaamheden
- Het begint inmiddels bijna saai te worden, maar de brileider is nog steeds aanwezig op Texel. De vogel werd gisteren niet gezien en het was dus even spannend of hij er nog was. Vandaag zwom hij echter gewoon weer op zijn vaste plek bij de waddenzeedijk op Texel.
- Wel nieuw waren twee andere eenden. Een Amerikaanse smient werd gevonden bij Petten NH en een kleine topper trekt veel aandacht in Ridderkerk ZH. Vooral de laatste is geweldig te bekijken en fotograferen omdat hij in tegenstelling tot de meeste kleine toppers op een klein plasje met enkele kuifeenden zwemt.
- Als je een eendenfan bent, heb je nu genoeg opties, met naast bovengenoemde soorten ook nog een buffelopeend in de Pampushaven FL, een Amerikaanse wintertaling bij Zierikzee ZL, een ringsnaveleend bij Heerhugowaard NH en een Siberische taling bij Sint Pancras NH.

Leuke krenten
- Nu we dichterbij april komen worden er ook meer zeldzame soorten op trek gevonden. Zo werd er een grauwe gors gezien bij Breskens ZL, die ook even kort naast de telpost ging zitten. De soort lijkt steeds zeldzamer te worden en is naast de overwinterende groepen een echte zeldzaamheid geworden.
- De eerste zwarte ooievaar van het jaar vloog gisteren over Cromvoirt, NB. Deze soort neemt juist gestaag toe en het is een kwestie van tijd tot de eerste broedpoging gedaan gaat worden.
Regionale Zeldzaamheden
- Alle vijf de futen die voorkomen in Nederland samen zien gaat niet snel gebeuren, maar in Heel LB zitten ze toch erg dicht bij elkaar! Op de ene plas zitten zowel kuifduiker als geoorde fuut, en op de andere plas een roodhalsfuut. Allemaal zeldzaam voor Limburg en zeker uniek om ze zo bij elkaar te zien.

Vooruitblik
Met de warmte zullen veel overwinterende vogels vertrekken richting het noorden. Dat betekent ook dat veel vogels vanuit Frankrijk en zuidelijker door Nederland komen. Vaak maken ze hierbij korte tussenstops, en wie weet zitten daar wat zeldzame dingen bij. Zo zal de eerste steppekiekendief van het jaar niet lang meer duren, maar hopen we toch vooral op een dwergarend of leuker. In België zijn de laatste weken al minimaal drie verschillende ringsnavelmeeuwen gezien. Die zouden ook zomaar in ons land kunnen opduiken. Wie weet!
