Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 21 april 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De bronskopeend in zijn normale verspreidingsgebied: met winterse omstandigheden in Hokkaido, Japan. Fotograaf: Arie Ouwerkerk

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Voor de tijd van het jaar is het eigenlijk nog opvallend rustig met de echte zeldzaamheden, maar met een bronskopeend in de hoofdrol en een mooie lijst aan schaarse soorten valt er toch weer genoeg te vertellen. De trektijd is in volle gang en nu we de tweede helft van april in gaan neemt de kans op zeldzame soorten met de dag toe!

Zeldzaamheden

  • Over wat het hoogtepunt van deze week is valt niet veel te discussiëren. Met afstand de meest zeldzame soort is de bronskopeend die in de Rotterdamse havens ZH opdook. Omdat de soort ook als siervogel wordt gehouden is de herkomst discutabel, maar de vogel heeft geen kwekersringen en de vleugels zijn niet gekortwiekt. De kans is dus aanwezig dat deze vogel door de CDNA aanvaard wordt als wilde vogel. Op het moment van schrijven hebben al zo’n 170 vogelaars de vogel in de havens opgezocht, waar hij vaak slapend op een pier te vinden is.
  • De Iberische Tjiftjaf is een zeldzame soort die in recente jaren steeds vaker in Nederland opduikt. Waar het in de vorige eeuw nog een super-zeldzaamheid was, zijn er sinds 2019 maar liefst 27 verschillende individuen gevonden. Ook dit jaar is er alweer één opgedoken en wel bij Maasland ZH.
  • Verschillende vogelaars werden deze week opgeschrokken door een vogel die op het eerste oog lijkt op een vale gier, maar al snel bleek dat het gaat om een ontsnapte rüppels gier uit Diergaarde Blijdorp ZH. Geen reden voor paniek dus, maar een indrukwekkende vogel blijft het wel.
Morinelplevieren zijn prachtige steltlopers die broeden op de toendra in Scandinavië en Rusland, hier een mannetje. Fotograaf: Bert Ooms

Leuke krenten

  • Duinpiepers zijn in het voorjaar schaarse doortrekkers, vooral in het verre oosten worden met enige regelmaat overvliegende duinpiepers gezien. Een vogel die ter plaatste gevonden wordt is een stuk zeldzamer. Deze vogel bij Wageningen GE is dan ook het vermelden waard.
  • Een andere soort die regelmatig overvliegend wordt waargenomen is de Europese kanarie . Het kenmerkende roepje van de soort zorgt ervoor dat trekkende vogels hun aanwezigheid snel verraden. Al deze overvliegende vogels moeten natuurlijk ook ergens naar de grond gaan. Dat zorgt soms voor leuke waarnemingen zoals een vogel bij een voederhuisje tussen de groenlingen in Schoorl NH. De meeste kans op een Europese kanarie heb je langs de kust. Let bij het zoeken vooral op het eerder genoemde roepje of de zang die sommige mannetjes in deze tijd ook laten horen.
  • Op woensdag 19 april vlogen er enkele morinelplevieren over Zuid-Hollandse telposten, waar het een behoorlijke zeldzaamheid is. Morinelplevieren zijn in Nederland wel vaker te zien, maar in het voorjaar is het zien van het prachtige zomerkleed een unieke kans. Leuk om te weten is dat bij deze soort de vrouwtjes mooier zijn dan de mannetjes, met diepere roodbruine kleuren. Op Texel NH werd een groepje van zeven vogels waargenomen op 15 april, maar waren de volgende dag alweer verdwenen. Komende tijd zullen er ongetwijfeld nog meer (groepjes) morinelplevieren in ons land verschijnen.   

Regionale Zeldzaamheden

  • In de winter zijn kuifduikers al leuke vogels, maar in zomerkleed zijn ze helemaal spectaculair. Extra leuk is het dan als ze opduiken in het binnenland en ook nog eens mooi te fotograferen zijn! Waarnemingen bij het Nijkerkernauw GE en de Nieuwe Driemanspolder ZH sprongen er deze week uit, beide vogels waren mooi te zien.
Deze prachtige balkanbaardgrasmus is een zeldzame dwaalgast in Nederland. Fotograaf: Leo Tukker

Vooruitblik

  • Komende week gaat een spannende week worden! Eind april neemt de kans op zeldzame dwaalgasten steeds meer toe, het kan niet lang duren voordat er meer echte zeldzaamheden opduiken. Denk hierbij aan mogelijkheden als cirlgors, citroenkwikstaart of een zeldzame grasmus als de westelijke baardgrasmus. En om echt eens ‘out of the box’ te denken: de moltoni’s baardgrasmus ontbreekt nog op de Nederlandse soortenlijst. Dat is toch wel een kanshebber om hier een keer op te duiken.
  • Ook minder extreme zeldzaamheden zullen komende week ongetwijfeld ontdekt worden, zeker nu de vogeltrek in volle gang is. Meer over de te verwachte soorten die nu met hun voorjaarstrek bezig zijn is te vinden in de rubriek van het vogeltrekjournaal.
  • De laatste soort die iedereen mee mag nemen in het achterhoofd: Ik durf er wel op te wedden dat de eerste roodstuitzwaluw van het jaar komende week ergens in het land gezien gaat worden. Veel vogelplezier!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: