Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar 20 september 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogelradar 20 september: Mannetjes witkopeenden zijn zeer opvallend door hun blauwe snavel en witte kop, vrouwtjes zijn wat minder mooi gekleurd.
Mannetjes witkopeenden zijn zeer opvallend door hun blauwe snavel en witte kop, vrouwtjes zijn wat minder mooi gekleurd. Fotograaf: Josephine

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Midden september is een toptijd en uit alle windrichtingen kunnen er zeldzaamheden opduiken.

Zeldzaamheden

  • De soort van de week is waarschijnlijk de witkopeend die afgelopen zondag werd gevonden op het Eemmeer UT. Deze soort wordt regelmatig gehouden en wil ook nog wel eens ontsnappen. Zo zit er nu al langere tijd een witkopeend in het Noordervroon ZL met een kwekersring om zijn poot. Naast de vogel in Zeeland zaten er ook twee vogels in de Biesbosch NB vorige zomer. Deze vogels werden door de wat vreemde tijd van het jaar voor deze soort als ontsnapt beschouwd. Maar het is nog maar de vraag of de vogel van afgelopen weekend ook dit stempel gaat krijgen.
  • Veel vogelaars kijken grote groepen goudplevieren af in de hoop op een andere zeldzame plevier. Voor iets minder vogelaars is het daadwerkelijk vinden van zo’n zeldzame soort weggelegd. In Sint Philipsland ZL was het deze week raak in de vorm van een Aziatische goudplevier. Deze soort lijkt erg veel op een ‘gewone’ goudplevier maar is net een slagje kleiner, sterkere koptekening en staat wat hoger op de poten. De grijsgekleurde ondervleugels in vlucht zijn ook kenmerkend.
  • De andere tegenhanger van de goudplevier, de Amerikaanse goudplevier werd maandag gevonden op Texel NH.
  • Afgelopen weekend werd er bij Waddinxveen ZH een poelsnip gevonden. Deze zeldzame snip wordt elk jaar wel een enkele keer gezien maar twitchbare vogels blijven schaars. Voor tientallen gelukkigen kon de vogel zondagmiddag worden bekeken. Ook de volgende ochtend werd de vogel weer gezien, maar nog voor de middag vloog hij weg en was de rest van de dag onvindbaar.

Leuke krenten

  • Rottumerplaat GR blijft voor zeldzame trekvogels een uitzonderlijk goede plek. De aanwezigheid van een kleine vliegenvanger bevestigde dat maar weer eens. Het dorpje Aalten GE is een wat onverwachtere plek voor een kleine vliegenvanger. Toch werd er woensdag midden in een woonwijk een eerste kalenderjaar vogel gefotografeerd. Vervolgwaarnemingen bleven helaas uit.
Vogelradar 20 september: Gestreepte strandlopers zijn vrij forse strandlopers die te herkennen zijn aan hun strepen op de borst.
Gestreepte strandlopers zijn vrij forse strandlopers die te herkennen zijn aan hun strepen op de borst. Fotograaf: Henk Dikkers

Regionale zeldzaamheden

  • September is de beste maand voor gestreepte strandlopers. Waarnemingen in de kop van Noord-Holland en rond het Lauwersmeergebied kan je in die tijd wel voorspellen. Een waarneming in Gelderland is echter een stuk unieker. Na acht jaar werd de soort in de grootste provincie van ons land dan eindelijk weer eens gezien. De vogel zat ten noorden van het plaatsje Elst GE en kon door veel lokale vogelaars worden bezocht. Naast de gestreepte strandloper zat er ook nog een zwarte ibis in het gebied!

Unieke kansen

  • Elst was niet de enige plek waar twee zeldzame soorten elkaar vonden. Op het vogelmeer in Kennermerland NH zat een mannetje kleine topper in dezelfde groep als een mannetje ringsnaveleend. Deze Amerikaanse duikeenden werden eerder dit jaar al eens op deze plek gezien, maar niet eerder zaten ze er samen. De vogels werden zelfs samen op één foto gezet! Naast het Kennermerland NH zat er ook nog een kleine topper op het Nuldernauw GE.
Vogelradar 20 september: Ringsnaveleend is de Amerikaanse tegenhanger van onze kuifeend.
Ringsnaveleend is de Amerikaanse tegenhanger van onze kuifeend. Fotograaf: Rob Belterman

Vooruitblik

  • Aankomend weekend zullen er met de aanhoudende oostenwind de nodige trekvogels langs komen. Daartussen moet iedereen natuurlijk lekker op zoek gaan naar leuke krenten zoals bladkoningen en grote piepers.
  • Eigenlijk kan je het zo gek niet bedenken of het is mogelijk in deze tijd van het jaar. Zo zat er ooit op deze datum een noordse waterlijster op Vlieland FR. Misschien wel de meest bizarre soort die ooit in Nederland heeft gezeten.
  • Met de wind uit die hoek ligt een soort uit het verre Azië mogelijk meer voor de hand. Wie struint er alle hoekjes af om opzoek te gaan naar een Siberische sprinkhaanzanger? Na een zeer slecht twitchbaar geval in 2009 is deze soort meer dan welkom.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: