Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 20 januari 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Landende grote burgemeester Fotograaf: Henk Wiebe van der Meulen

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. De maand januari puilt zeker nog niet uit van de goede soorten, maar er zitten ongetwijfeld enkele zeldzaamheden te wachten om gevonden te worden!

Zeldzaamheden

  • Heeft u een vogelvoederplek in de tuin? Let dan goed op! Overwinterende siberische braamsluipers zijn regelmatig te vinden op deze voederplekken, zoals de vogel van Bovenkarspel NH. Ook de vogel van Dishoek ZL is te vinden in een woonwijk. Vrijwel altijd zijn de braamsluipers die proberen te overwinteren in Nederland het zeldzame oostelijke broertje van de in de zomer zo algemene broedvogel.
  • Bij Wilnis UT werd afgelopen week een ross’ gans gefotografeerd. Deze zeldzaamheid ontsnapt helaas ook regelmatig uit gevangenschap, en zelfs zonder ring is het vaak niet met zekerheid te zeggen of het een wilde of ontsnapte vogel betreft.

Leuke krenten

  • Woensdag werd er een oehoe gevonden bij Bergschenhoek ZH. Voor de provincie Zuid-Holland een erg goede soort. Ondanks dat er vorig jaar niet minder dan 67 territoria waren in Nederland blijft het buiten de oostelijke provincies een echte zeldzaamheid.
  • Meerdere grote burgemeesters zijn de afgelopen week gevonden in Zeeland en op de Maasvlakte ZH. Een echte soort van de winter waarvan er meestal meer exemplaren opduiken na westenwind. En ook de volwassen vogel die al jaren verblijft in de haven van Vlissingen ZL is nog steeds aanwezig.
Oehoe in zijn natuurlijke omgeving. Fotograaf: Gejo Wassink

Unieke kansen

  • De dwerggors van Vlaardingen ZH die hier al een tijdje verblijft is steeds beter te zien en te fotograferen. De vogel trekt vaak samen op met rietgorzen.

Regionale zeldzaamheden

  • Inmiddels bevinden zich op twee verschillende plekken in Limburg ijseenden, bij het Reindersmeer en Stevensweert. Normaal een soort die aan de kust verblijft, maar blijkbaar is er op deze plassen ook genoeg voedsel te vinden. Ook werd er een rotgans gevonden bij Oost-Maarland, onder Maastricht. Zou dit de meest zuidelijke rotgans ooit zijn in Nederland?
  • In Woerden UT is deze week een sneeuwgors gevonden. Voor de mensen in het midden van het land wonen een mooie kans om lekker dichtbij huis deze schaarse soort leuk te bekijken!
Foeragerende sneeuwgors. Fotograaf: Cor van Spijk

Vooruitblik

Het blijft de komende dagen behoorlijk koud, en dat kan zomaar een leuke soort opleveren die het wat zuidelijker heeft gezocht vanuit Scandinavië. Of misschien zit er ergens nog wel een soort verstopt die er al de hele winter zit, zoals deze zwartkoprietzanger uit België.  Deze vogel was vermoedelijk al in november gehoord maar werd pas afgelopen week (terug)gevonden!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: