Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar 2 augustus 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Wekelijkse Vogelradar 2 augustus 2024: De Amerikaanse oeverloper is in zomerkleed goed te herkennen aan de donkere stippen op zijn buik.
De Amerikaanse oeverloper is in zomerkleed goed te herkennen aan de donkere stippen op zijn buik. Fotograaf: Jan Luit

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Het najaar is deze week goed begonnen met een paar hele zeldzame steltlopers. Deze vogelradar staat dan ook helemaal in het teken van steltlopers. Hopelijk zet het de komende weken nog even door met de goede soorten!

Zeldzaamheden

  • De zeldzaamheid van de week is zonder twijfel de Indische kievit die is gevonden nabij Vrouwenpolder ZL. Het is pas de tweede keer dat deze soort in Nederland is gezien. Het eerste geval was een vogel in 2019 op Texel NH en Ameland FR. Toen die werd gevonden dachten veel vogelaars aan een ontsnapte vogel. Later bleek dat deze soort nauwelijks in gevangenschap werd gehouden en op basis van unieke kleedkenmerken is vastgesteld dat deze vogel eerder in Kroatië was gefotografeerd. Dit zorgde ervoor dat de CDNA besloot om het geval te accepteren als eerste geval van Nederland, lees hier meer over dit geval. De vogel die deze week in Zeeland is gezien was dus voor veel vogelaars een nieuwe soort in Nederland en trok veel bekijks.
  • Zeeland was goed voor nog een zeldzame steltloper deze week, namelijk de zevende Amerikaanse oeverloper van Nederland. De vogel werd net als de kievit gevonden op woensdag en was dus voor veel vogelaars goed te combineren. De vogel zat in Scherpenisse ZL en is tot het donker gezien. De volgende dag was de vogel echter onvindbaar. De Amerikaanse oeverloper is de Amerikaanse tegenhanger van ‘onze’ oeverloper en is in zomerkleed gemakkelijk te herkennen aan de zwarte stippen op de buik.
De Amerikaanse oeverloper is in zomerkleed goed te herkennen aan de donkere stippen op zijn buik. Fotograaf: Jan Luit
  • In Zoetermeer ZH ontdekte een vogelaar dinsdag een vorkstaartplevier. In eerste instantie meldden de waarnemers een steppevorkstaatplevier omdat ze een donkere ondervleugel dachten te zien. Later in de middag zagen twitchers dat de vogel rode ondervleugels, een lange staart en een witte vleugelachterrand had. Hiermee kon het niks anders meer zijn dan een vorkstaartplevier. Dit betreft het 26ste geval voor Nederland en sinds 2015 was deze vogel eindelijk weer eens twitchbaar. Al was dat niet voor lange duur; aan het begin van de avond vloog de vogel hoog boven het gebied en is daarna niet meer teruggevonden.
  • Op Ameland FR zat deze week ook een goede stelt, namelijk een woestijnplevier. De vogel is op maandag ontdekt maar is op andere dagen niet teruggevonden. Het gebrek aan vogelaars op het eiland zal daar vast niet bij helpen.

Leuke krenten

  • We gaan nog even door met de steltlopers. Op enkele plekken worden wat poelruiters waargenomen, met name in het noorden van het land. Zo zitten er 2 juveniele poelruiters op de Bochtjesplaat FR die ook af en toe een uitstapje naar de Ezumakeeg maken. Een adulte poelruiter is gevonden tussen de zwarte ruiters in de Breebaartpolder GR.
  • Deze tijd van het jaar is ook typisch voor de terugkerende adulte grauwe franjepoten. De afgelopen dagen werden er dan ook weer de nodige gevonden. De vogels zien er helaas niet meer zo mooi uit maar op Texel NH liet er één exemplaar zich wel heel mooi fotograferen.
De grauwe franjepoten zijn zwemende steltlopers met gelobde tenen. Fotograaf: Frank Kremer

Vooruitblik

  • De eerste waterrietzanger is in de vorige vogelradar al benoemd. Het kan haast niet missen dan dat er de komende week een paar gevonden gaan worden. Het steltlopergeweld zal toch niet al over zijn? In Ierland zit momenteel een roodkeelstrandloper. Die is na 13 jaar afwezigheid ook zeer welkom in ons land. Of wie weet wordt eindelijk de eerste kleinste strandloper van Nederland een feit!

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: