Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse vogelradar – 19 mei 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De zeldzaamste soort van afgelopen week: de kalanderleeuwerik. Fotograaf: Luc Meert

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Met een zonnig weekend voor de boeg en een mooie diverse lijst aan recente zeldzaamheden is het vanzelfsprekend weer een heerlijk weekend om er op uit te trekken!

Zeldzaamheden

  • De soort van afgelopen week was zonder twijfel de kalanderleeuwerik die werd gevonden op 13 mei vanaf de Grote Praambult bij de Oostvaardersplassen FL. De vogel werd gevonden tijdens een Bigday, waarbij vogelaars zo veel mogelijk soorten op één dag proberen te zien. Op zo’n dag sta je de hele tijd op scherp voor nieuwe soorten, en deze extra oplettendheid kan dus zomaar iets opleveren! Zo werd er door andere Bigday’ers in het Groene Hart een spannende arend gezien, maar deze kon helaas niet op soortniveau worden gedetermineerd.
  • Een arend waar wel een naam op geplakt kon worden was de schreeuwarend die op 14 mei over Losser OV vloog. Opmerkelijk genoeg had dezelfde waarnemer vorig jaar een havikarend en in 2014 ook een schreeuwarend over zijn tuin!
  • Op 12 mei vonden vogelaars een bonapartes strandloper in de Ezumakeeg in het Lauwersmeergebied FR. Normaliter is dit een zeldzaamheid tijdens de zomermaanden. Het is dan ook pas de tweede keer dat deze in mei wordt gezien na een vogel in mei 2004 in Limburg. Gisteren werd er buitendijks nóg een bonapartes strandloper gevonden bij de Bantpolder. In eerste instantie dacht men aan hetzelfde individu, maar vandaag 19 mei zijn er daadwerkelijk twee individuen gezien. In de Ezumakeeg lopen twee breedbekstrandlopers en in de Bantpolder zelf zit een prachtige zomerkleed rosse franjepoot samen met een grauwe franjepoot. Voeg daar nog twee witvleugelsterns in de Ezumakeeg aan toe en je hebt een zeer geslaagde dag in het Lauwersmeer!
  • In het afgesloten deel van de Dordtse Biesbosch ZH zwom op 15 mei een vrouwtje blauwvleugeltaling samen rond met een man slobeend. Er zijn inmiddels 44 gevallen aanvaard door de CDNA, waaronder maar drie vrouwtjes, wat deze waarneming extra bijzonder maakt.
De rosse franjepoot is in zijn zomerkleed een prachtige verschijning. Fotograaf: Arie Ouwerkerk

Leuke krenten

  • Dat er veel leuke steltlopers in het vat zitten bleek nogmaals toen in de avond van 17 mei een terekruiter werd gevonden op het Schor bij Den Oever NH. Hier loopt sinds 14 mei ook een breedbekstrandloper.
  • Op 14 mei werd een nieuwe Iberische tjiftjaf gevonden, ditmaal in boswachterij De Kempen bij Bladel NB. Dit betreft een nieuwe soort voor de provincie Noord-Brabant, maar daar bleef het niet bij. Gisteren werd er namelijk nog een vogel in Noord-Brabant gevonden, ditmaal bij De Rips. Beide vogels, en de vogel van Maasland ZH, zijn nog aanwezig. 
  • In de vorige vogelradar werd de noordse nachtegaal (ook wel ‘nona’) bij Zeewolde FL al benoemd. Daar kwam op 14 mei nog een vogel bij Almere FL bij, gevonden door niemand minder dan de auteur van de vorige radar. Met in zowel 2021 als 2022 respectievelijk een vogel bij Biddinghuizen en Lelystad lijkt Flevoland toch wel een nona-hotspot!
  • Op 14 mei vloog een ralreiger langs telpost De Horde bij Lopik UT. Na de vogel op Tiengemeten ZH op 11 mei is dit alweer de tweede dit jaar in Nederland. Misschien zorgt de droogte in het zuiden wel voor nog meer vogels bij ons?
In vlucht valt de ralreiger erg op door zijn lichte overkomen. Fotograaf: Johan Horneman

Unieke kansen

  • Europese kanaries kun je met enige regelmaat in Nederland zien. Meestal zijn dit trekkende vogels en daarom is het zingende mannetje bij Egmond aan den Hoef NH het benoemen waard.
  • Vanaf 14 mei verblijft er een vrouwtje roodpootvalk in de Amsterdamse Waterleidingduinen NH. De vogel laat zich bij tijd en wijle goed zien en maakt een bezoekje daardoor wel erg aantrekkelijk. 
Een zingend mannetje Europese kanarie. Fotograaf: Cees Siebesma

Regionale zeldzaamheden

  • Afgelopen week werden op meerdere plekken in het binnenland steenlopers gemeld. Zo werd er één gezien in het Wolderwijd FL, Waterland NH en de Oostvaardersplassen FL. Op 16 mei vlogen er zelfs twaalf over de Brabantse Biesbosch NB
  • Grauwe klauwieren komen goed binnen op de broedlocaties in het oosten van het land, maar aan de kust blijft het een schaarse verschijning. Afgelopen week werden enkele vogels aan de kust gevonden, zoals dit mannetje in de Amsterdamse Waterleidingduinen ZH en dit vrouwtje in de Lentevreugd ZH.
Een mannetje grauwe klauwier. Fotograaf: Luc Meert

Vooruitblik

De tweede helft van mei is een spannende periode voor zeldzaamheden. Het is een goede tijd voor krekelzanger, roodkopklauwier en roodmus. Van de laatstgenoemde is de eerste gisteren al gevonden, dus laat de rest maar komen! We hebben gemerkt dat de steltlopers lekker gaan, dus misschien volgt er nog wel een Amerikaanse goudplevier. Voor de hoge inzetters onder ons: een roodkeelstrandloper wordt ook wel weer eens tijd.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: