Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 18 oktober 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Eind oktober is de beste periode voor bonte tapuiten in Nederland. Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Oktober is dé zeldzaamhedenmaand van het jaar! De vogeltrek is in volle gang met grote aantallen lijsters en vinken. Tussen de massa’s gewone soorten worden regelmatig zeldzame soorten gezien, zo ook deze week!

Zeldzaamheden

  • Toch wel de meest opvallende soort van de week is de Mongoolse pieper. Deze enorme zeldzaamheid, met voor dit jaar slechts twintig eerdere waarnemingen, werd maar liefst 3 keer waargenomen deze week. Alle drie de waarnemingen betroffen overvliegende vogels, waarvan de eerste over Texel NH vloog. De waarnemers merkten direct dat ze met deze soort te maken hebben. Ze gaven de waarneming snel door waardoor zo’n tien andere waarnemers de vogel nog konden oppikken. Op dezelfde dag werden mogelijk zelfs twee vogels gehoord in de duinen van Noordwijk ZH. Op dinsdag was het weer raak en dit keer op een binnenlandse telpost! Over de Crezéepolder ZH wisten twee vogelaars een vogel prachtig te documenteren met foto’s en geluidsopnames.
  • Dinsdag bleek een echte zeldzaamheden dag toen op de noordpunt van Texel NH een izabelklauwier (daurische/Turkestaanse) ontdekt werd. Jonge vogels van deze soorten zijn extreem lastig te determineren, maar bij deze vogel lijken de kenmerken op een daurische klauwier te wijzen. Of de gemaakte foto’s genoeg blijken voor een sluitende determinatie zal later moeten blijken. Anders kan een geraapt poepje van de vogel op basis van het DNA uitsluitsel geven.
  • De dinsdag had nog meer in het vat toen in Delfgauw ZH deze bonte tapuit werd gevonden. Deze typische soort voor het late najaar duikt vooral vaak langs de kust en op de Waddeneilanden op. Om er eentje tegen te komen tijdens je lunchpauze in het binnenland was voor de waarnemer vermoedelijk een grote verrassing.
  • Een dwergaalscholver werd gefotografeerd tussen de grauwe ganzen op een natuurplas nabij Wijhe OV. Mogelijk betreft het de vogel die eerder op verschillende plekken in NH en FL gezien is.
  • Een eenmanswaarneming van een alpengierzwaluw in het Noord-Hollands Duinreservaat NH liet vogelaars deze week toch even extra naar de lucht kijken. Hopelijk kunnen we komende tijd nog vaker genieten van zeldzame gierzwaluwen zoals deze alpengierzwaluw. Zo kan het vast niet lang meer duren voordat de eerste vale gierzwaluw gezien wordt.
  • Stormvogeltjes behoren tot een van de lastigste soorten om in Nederland te zien te krijgen. Ze duiken vrijwel uitsluitend met harde westenwind op, en zijn dan vaak enorm lastig op te pikken tussen de hoge golven. Het eerste stormvogeltje van dit jaar werd gezien vanaf een boot voor de kust van Texel NH.
Dwergaalscholvers zijn niet veel groter dan een eend. Fotograaf: Thijs Glastra

Leuke krenten

  • Pallas’ boszangers werden gezien op verschillende plekken, waaronder deze waarneming in de duinen van Egmond aan Zee NH. Komende weken zullen er nog wel meer pallas’ boszangers gevonden worden. De beste tijd voor deze soort moet nog beginnen.
  • Een wel erg tamme hop werd gezien in het centrum van Maastricht LI. Of het een echte wilde hop betreft zal gissen blijven, maar een bijzondere waarneming is het sowieso!
  • Een adulte grote burgemeester werd gefotografeerd op het strand bij de noordpier van IJmuiden NH. De vogel is maar door één iemand gezien, maar het kan goed zijn dat de vogel weer opduikt langs de kust.
  • Een grijze wouw in de Monnikebildtpolder FR werd op donderdag aan het einde van de dag ontdekt. Gelukkig bleek de vogel vandaag ook nog aanwezig.
  • Een struikrietzanger werd gevonden op de voormalige Vuurtorenvlakte van de Maasvlakte ZH. Deze vogel liet zich alleen aan de ontdekker zien, en ook dat maar voor enkele seconden.
Hoppen kunnen heel tam zijn en op de vreemdste plekken opduiken. Fotograaf: Thijs Glastra

Unieke Kansen

  • Afgelopen weekend was de 39e editie van het jaarlijkse Dutch Birding najaarsweekend op Texel NH, en dat betekent dat het 3 dagen lang zwart ziet van de vogelaars in de Texelse natuurgebieden. Al deze vogelaars hebben gedurende het weekend vooral kunnen genieten van enkele parels die al langer op het eiland rondhangen. Hieronder een korte opsomming van deze longstayers:
  • De Amerikaanse goudplevier hing continu rond op verschillende akkers rondom de Schorrenweg, waar hij tot het moment van schrijven vrijwel dagelijks wel gezien wordt.
  • Een op zaterdag maar liefst 210 keer ingevoerde sperwergrasmus liet zich vaak uitzonderlijk goed bekijken voor deze doorgaans lastige soort.
  • Een grote grijze snip zat regelmatig dichtbij op het wad bij de Cocksdorp waar hij tussen de grutto’s verblijft.
  • Een tamme adulte roze spreeuw bleef honkvast in zijn boompje in een voortuin in Den Burg. Niet geheel toevallig, want in deze boom hadden de bewoners een flinke pot pindakaas gelegd waar de vogel continu van at.
  • Voor de vogelaars die tot op maandag bleven was het een leuke verassing dat de vorige week gevonden woestijntapuit toch nog op dezelfde akker aanwezig bleek. Daar had iedereen dus gewoon het hele weekend overheen gekeken!
  • Op verschillende plekken rondom Texel waren waarnemingen van een zwarte zeekoet. De vogel werd onder andere gezien vanaf een boot op de Noordzee, en later rondom de veerhaven van Texel.

Vooruitblik

Hoe later in oktober, hoe zeldzamer de soorten. Deze regel gaat niet elk jaar op, maar in veel jaren worden de soorten uit de verste contreien in de laatste weken van oktober gezien. De stroom aan bladkoningen zal komende week langzaam opdrogen, maar van pallas’ boszanger zijn juist weer meer waarnemingen te verwachten. Ook de eerste bezoekbare bruine boszanger kan niet lang op zich laten wachten. Met afgelopen week al woestijntapuit en bonte tapuit kan een izabeltapuit eigenlijk niet ontbreken. Om af te sluiten met een iets spannendere voorspelling: met maar liefst 5 Mongoolse piepers dit jaar is het wel een keer tijd voor een petsjorapieper. Veel vogelplezier dit weekend!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: