Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Het was een nogal zomerse week waardoor vogels kijken midden op de dag best een uitdaging was. Maar genoeg om voor naar buiten te gaan, voor de vogels is het najaar al volop aan de gang!
Zeldzaamheden
- De absolute rammer van de week werd donderdagavond in het laatste licht van de dag bij Holwerd FR gevonden. Een heuse Alaskastrandloper, pas de tweede voor Nederland, liep na hoogwater op een mooie afstand bij de pier. Een grappig detail, de eerste voor Nederland werd exact vijf jaar geleden op dezelfde datum gevonden! De vogel is vanochtend (vrijdag) ook weer waargenomen. Wil je een poging wagen? Houd het tij goed in de gaten, de vogel is vermoedelijk alleen zichtbaar voor of na hoogwater.
- Op Texel NH is afgelopen week een grote grijze snip gevonden. Deze zeldzame Amerikaanse dwaalgast duikt jaarlijks in Nederland op, maar het was zowaar nog een nieuwe soort voor Texel! Hij liet zich vooral ’s avonds op afstand prima bekijken in de Mokbaai.
- Nog een zeldzame snip op Texel, een poelsnip! Qua zeldzaamheid vergelijkbaar met de grote grijze snip, maar een poelsnip die goed twitchbaar is en zich goed laat bekijken is wel echt uniek. Helaas zat ie er maar één avond waardoor de vogel alleen twitchbaar was voor mensen op het eiland.
- De kleine topper die vorig jaar werd gevonden op het Vogelmeer in het Zuid-Kennemerland NH is ook dit jaar weer teruggekeerd. Opvallend dat er afgelopen jaar ook buiten de winter steeds meer opduiken!
- Afgelopen weken zaten er ook nog wat andere zeldzame steltlopers in Nederland, met name in de noordelijke provincies. Twee Bonapartes strandlopers zaten begin van de week nog op het wad bij Zwarte Haan FR en er werd een Aziatische goudplevier ontdekt in de Ezumakeeg FR in het Lauwersmeer.
Leuke krenten
- Dat de eerste twee weken van augustus goed zijn voor waterrietzangers is wel weer gebleken. Op diverse plekken werden ze weer gevonden, op één ochtend zelfs vier vogels langs de dijk in polder Arkemheen GE. Ook op de klassiek goede plek bij Petten, de Abtskolk NH was het weer raak, net als in diverse gebiedjes in Zuid-Holland. Door het warme weer was vroeg opstaan wel een must. In deze omstandigheden daalt de activiteit bij rietvogels al snel. Ook waren de trekomstandigheden uitstekend waardoor de meeste vogels niet lang zijn blijven hangen. Maar ook komende week zijn er zeker nog kansen!
- Ook grauwe franjepoten zijn weer op weg naar het zuiden. Vooral in deze periode heb je goede kans om ze in Nederland te zien. Met name langs de kust zijn er weer meerdere vogels aanwezig. In de Ezumakeeg FR laten minstens vier vogels zich wel heel fraai bekijken!
- Bijeneters worden vooral veel in het voorjaar waargenomen, maar ook afgelopen week zijn er meerdere groepjes gezien (en vaak vooral gehoord). Een groep van maar liefst 48 bijeneters bij Veere ZL is zeker het vermelden waard!
Unieke kansen
- Niet specifiek één soort, maar deze periode is uniek om op zoek te gaan naar steltlopers. Niet alleen vanwege de zeldzaamheden maar ook vooral vanwege de hoge aantallen. Een bezoekje aan het Lauwersmeer, de kwelders langs de Friese waddenkust, de bollenvelden in Noord-Holland of mooie gebiedjes in de Zeeland is de komende week absoluut de moeite waard.
Vooruitblik
De tweede helft van augustus is een prachtige tijd om vogels te kijken. Veel schaarse soorten beginnen op de trek terug naar het zuiden. Daardoor maak je nu behoorlijk wat kans om tegen een leuke soort aan te lopen. Zo zijn er afgelopen week al meerdere ortolanen, draaihalzen, duinpiepers en hoppen gezien. Dat zullen er de komende weken alleen maar meer worden. En je hoeft voor deze soorten zeker niet alleen maar naar de kust, ook in het binnenland maak je goede kans! Iets meer out of the box: in Engeland werd al een Amerikaanse klifzwaluw gezien, dus blijf het onverwachte verwachten..
4 reacties
‘Na-jagen’ zou kunnen: na (een ander) ook op jacht naar die soort gaan.
Of ‘Achterna-jagen’. (achter aansluiten!)
Twitchen is een woord dat in onze contreien helemaal ingeburgerd is bij vogelaars.
Twitchen is een vorm van ‘soortenjagen’. Het woord is afkomstig uit het Engels en overgenomen door vogelaars in Nederland en België. Twitchen betekent het gericht opzoeken van een bijzondere vogel, geïnformeerd door anderen.
Helemaal met je eens, Peter. We hebben immers onze eigen Nederlandse taal ! Waarom al die onnodige engelstalige termen ? Zo gaan we steeds meer over op ‘steenkolen engels’. Heel ongewenst.
Twichen geen idee wat dat is , graag in het Nederlands
Evenals Out of the box!!