Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar 14 maart 2025

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Wekelijkse Vogelradar 14 maart: Ringsnaveleenden blijven soms enorm lang op dezelfde plek, zo ook de vogel bij Heerhugowaard momenteel.
Ringsnaveleenden blijven soms enorm lang op dezelfde plek, zo ook de vogel bij Heerhugowaard momenteel. Fotograaf: Rob Belterman

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Na een periode met warm weer voelt het alsof het voorjaar al in volle gang is, de tjiftjaffen zingen weer en de blauwborsten stromen binnen. Toch was het met zeldzame soorten nog niet heel spannend. Wat er wel zat lees je in deze radar!

Zeldzaamheden

  • De brileider op Texel NH blijft trouw aan zijn vaste stek langs de waddendijk en wordt nog zo goed als dagelijks ingevoerd op waarneming.nl. Het zal spannend worden hoelang deze prachtige vogel blijft rondhangen. Dus als je hem nog niet hebt gezien, is een tripje naar Texel het overwegen waard.
  • Maart is een goede maand voor waarnemingen van kleine toppers. Omdat veel eenden in deze periode aan het trekken zijn duiken kleine toppers vaker op nieuwe plekken op. Zo was de laatste nieuwe vogel dit individu bij Waterland NH.
  • En dan in de categorie oud maar goud: de buffelkopeend in Almere FL, de Siberische taling in Sint Pancras NH, de ringsnaveleend in Heerhugowaard NH en de dwergaalscholver in Lelystad FL zijn allemaal nog steeds te bezoeken.
Wekelijkse Vogelradar 14 maart: Bladkoningen zijn echte najaarsgasten, maar soms duikt er opeens eentje in het voorjaar op zoals nu in Zwijndrecht ZH.
Bladkoningen zijn echte najaarsgasten, maar soms duikt er opeens eentje in het voorjaar op zoals nu in Zwijndrecht ZH. Fotograaf: Leo Tukker

Leuke krenten

  • Deze week doken er in ons land twee nieuwe Amerikaanse wintertalingen op, nadat er vorige week al eentje bij Zierikzee ZL gevonden was. De nieuwe vogels zitten bij Ossenisse ZL en bij Nunspeet GE. Maart is een goede maand voor deze soort en het zou dus zomaar kunnen dat er komende weken nog meer volgen.
  • Dwergganzen overwinteren in kleine aantallen in Nederland, vaak op dezelfde vaste plekken als het Oudeland van Strijen ZH. Een nieuwe vogel dook deze week op bij Brummen GE.
  • Een humes bladkoning is nog steeds te bewonderen bij Culemborg GE. Maart is ook voor deze soort een maand waarin er regelmatig nieuwe vogels worden gevonden, dus hou je oren open tijdens een rondje stadspark komende tijd!
  • Een 1e winter grote burgemeester werd deze week weer gefotografeerd bij Katwijk aan Zee ZH. De vogel wordt hier sporadisch gezien en duikt ook af en toe op andere locaties op, zoals eerder deze week bij Scheveningen.
Wekelijkse Vogelradar 14 maart: Kleine kokmeeuwen zijn de Amerikaanse tegenhangers van onze kokmeeuw. Een groepje als deze zullen we hier niet snel zien, als zaten er in Spanje pas drie bij elkaar!
Kleine kokmeeuwen zijn de Amerikaanse tegenhangers van onze kokmeeuw. Een groepje als deze zullen we hier niet snel zien, als zaten er in Spanje pas drie bij elkaar! Fotograaf: Jan Luit

Unieke Kansen

  • Een goed fotografeerbare bladkoning in Zwijndrecht ZH is een leuke soort die je normaal vooral in het najaar tegen kan komen. Voorjaarsgevallen komen wel vaker voor, maar het is maar een fractie van de aantallen die er eind september en begin oktober doortrekken.
Wekelijkse Vogelradar 14 maart: Havikarenden beginnen soms heel vroeg in het voorjaar al met zwerven. DIt zijn vaak jonge vogels die op zoek gaan naar nieuwe gebieden.
Havikarenden beginnen soms heel vroeg in het voorjaar al met zwerven. DIt zijn vaak jonge vogels die op zoek gaan naar nieuwe gebieden. Fotograaf: Geert

Vooruitblik

Hoewel het voor zeldzaamheden pas in april echt spannend begint te worden, is er ook in maart al genoeg leuks mogelijk. Het is momenteel een goede tijd om zeldzame eenden en meeuwen te vinden die richting het noorden trekken. Soorten als ringsnavelmeeuw en kleine kokmeeuw zijn eerder halverwege maart waargenomen en kunnen dus zomaar op herhaling komen. Ook in de lucht begint het interessant te worden. Bij onze zuiderburen hangt al een tijdje een dwergarend rond. De komende weken kunnen ook andere arenden zomaar opduiken. Kijk dus goed omhoog als er opeens meeuwen beginnen te alarmeren, want er kan zomaar een havikarend over je hoofd heen vliegen! Veel vogelplezier!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: