Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Het is inmiddels half april, een hoop voorjaarssoorten zijn weer terug en de goede tijd voor echte zeldzaamheden staat weer voor de deur. Alle reden om er dit weekend weer lekker op uit te gaan!
Zeldzaamheden
- Afgelopen week is er een ross’ gans in de Oostvaardersplassen FL gevonden. De status rondom ross’ ganzen in Nederland is echter vrij dubieus, vanwege diverse ontsnapte exemplaren die hier rondzwerven. Deze vogel lijkt ongeringd en zit in een grote groep brandganzen. Daarmee heeft de vogel een streepje voor op de meeste recente gevallen. De kans op aanvaarding door de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA) blijft echter minimaal.
- De Tweede Paasdag was goed voor maar liefst twee grijze wouwen in Nederland. Beide vogels werden op doortrek gezien vanaf een telpost. De eerste vloog over telpost Wanteskuup, vlak naast Colijnsplaat ZL. De tweede vogel vloog langs de telpost bij paal 10 op Schiermonnikoog FR. Goede kans dat er komende tijd meer zullen volgen, telposten zijn daarvoor de uitgelezen plek om een vogel op doortrek op te pikken.
- De humes bladkoning in de stad Groningen GR is nog steeds aanwezig, net zoals de vogel bij Venlo LI. Beide vogels zitten al zeker vanaf 20 februari op deze locaties. Ook de twee ringsnaveleenden zijn nog gezien, hoewel de vogel bij Boxtel NB voor het laatst op 11 april is gemeld en de vogel bij Enkhuizen NH op 12 april. Zullen ze hun weg vervolgd hebben naar het noorden?
Leuke krenten
- Leuke krenten zijn er genoeg, want nu het voorjaar vordert, arriveren en/of passeren er steeds meer leuke voorjaarssoorten! Wat te denken van de steppekiekendief, een prachtige roofvogel die in de trektijd afgelopen jaren steeds meer te zien is in Nederland. Met de zuidoostenwind op Tweede Paasdag vlogen er diverse vogels over Nederland, waaronder enkele prachtige adulte mannetjes! Sindsdien wordt er bijna dagelijks wel ergens in Nederland een steppekiekendief gemeld. Goed de lucht in de gaten houden dus!
- Een soort die dit voorjaar Nederland in leuke aantallen aandoet is de hop. Er zijn al zeker 20 vogels gezien dit jaar. Zo is er op 14 april een vogel gemeld op het Wekeromse Zand GE, op 13 april één bij Lunteren GE en op 12 april één bij Den Helder NH. De hop houdt van rommelhoekjes en paardenweitjes, houd dit soort plekken komend weekend goed in de gaten, wie weet vind je er zelf wel één! Ook beflijsters houden van dergelijke plekken, dus als de hop niet lukt dan is dat een fraai alternatief.
- Een andere echte voorjaarssoort die weer in leuke aantallen is gearriveerd, is de steltkluut. De afgelopen jaren is deze Zuid(oost) Europese soort steeds meer te zien in Nederland. Vorig jaar hadden we zelfs een broedpopulatie van 82 paar! Met hun lange stelten is het een prachtige en makkelijk te herkennen soort. Ze prefereren plasdras gebiedjes, dus weet je zo’n plek bij jou in de buurt, houd er dan rekening mee dat er opeens een steltkluut kan lopen.
- De eerste witwangstern is op 9 april weer teruggekeerd naar het broedgebied bij het Zuidlaardermeer GR. Dat is lekker op tijd, sterker nog, het is de vroegste waarneming van een witwangstern in Groningen sinds de broedpopulatie zich in 2012 heeft gevestigd. In 2017 arriveerde de eerste vogel op 10 april, één dagje later. Vorig jaar werd de eerste vogel gemeld op 13 april, vier dagen later.
Regionale zeldzaamheden
- Een zwarte zee-eend in Brabant is een heuse zeldzaamheid. Op 11 april zwom er een vogel op de Kraaijenbergse Plassen NB. De vogel had vrij veel oranje op de snavel, waardoor er door de grote afstand nog even werd gedacht aan een Amerikaanse zee-eend. Dat zou in het binnenland helemaal uniek zijn. Toen de vogel beter in beeld was, bleek het een ‘gewone’ zwarte zee-eend met relatief veel oranje op de snavel. Desondanks een leuke waarneming zo diep in het binnenland!
Vooruitblik
Komend weekend blijft het droog en van tijd tot tijd schijnt de zon. De wind komt vooral uit de noordelijke richting, wat dan weer wat minder gunstig is voor de vogeltrek. Echter, de drang voor vele soorten om richting hun broedgebieden te trekken blijft onverminderd hoog, dus nu naar buiten gaan is nooit een slecht plan! Misschien vind je zoals reeds gezegd wel een hop of steltkluut? Een langsvliegende steppekiekendief past ook zeker binnen de mogelijkheden en mondjesmaat druppelen ook de draaihalzen weer binnen in Nederland. Tegelijkertijd lijkt er een kleine invasie gaande van roodkopklauwieren in het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk, check dus goed de topjes van struiken tijdens het vogelen! Het is vooral de tijd dat er weer heel veel kan, kortom, lekker naar buiten, geniet van de voorjaarssoorten en wie weet vind je wel die echte rammer waar vogelend Nederland op zit te wachten!?
2 reacties
Leerzaam en leuk artikel!! Ik heb wel een vraag: “Waarom is noordenwind ongunstig bij vogeltrek?”
Ik hoor het graag.
Groet,
Ingrid
Beste Ingrid,
Vogels die in Zuid-Europa of Afrika hebben overwinterd, trekken in deze periode noordwaarts richting hun broedgebieden. Wind uit de noordelijke richting zorgt voor ongunstige omstandigheden (tegenwind) om lange afstanden afleggen. Vogels wachten liever gunstige omstandigheden af, in dit geval wind met een zuidelijke component (wind mee), zodat ze minder energie verbruiken tijdens de voorjaarsmigratie! Op dagen met zuidoostenwind zie je in het voorjaar vaak de beste vogeltrek.
Groeten, Thijs