Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 13 september 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogelradar 13 september: De steppevorkstaartplevier is een soort van het verre oosten. In Europa komt normaal gesproken alleen het broertje, de vorkstaartplevier, voor.
De steppevorkstaartplevier is een soort van het verre oosten. In Europa komt normaal gesproken alleen het broertje, de vorkstaartplevier, voor. Fotograaf: Arie Ouwerkerk

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Half september en dus is de vogeltrek volop bezig met veel leuke zeldzaamheden.

Zeldzaamheden

  • De beste soort van de week is ongetwijfeld de kleine klapekster die gevonden werd nabij Tilburg NB. De vogel werd in een determinatiegroep op Facebook gezet als gewone klapekster waarna men snel doorhad dat het dit zeldzamere broertje was. Deze soort wordt vrijwel elk jaar wel in Nederland gevonden, maar dit is pas de eerste van 2024.
  • Een andere jaarlijkse soort is de steppevorkstaartplevier. Deze soort is ongeveer net zo zeldzaam als de kleine klapekster, maar waar de laatstgenoemde soort vanuit Zuid-Europa deze kant op vliegt, komt de steppevorkstaartplevier helemaal vanaf de steppes van centraal Azië. Een stuk verder dus! Afgelopen week werd er een vogel gevonden bij Almelo OV.
  • De Amerikaanse smient die af en toe wordt gezien bij Kwade Hoek ZH lijkt zich daar goed te vermaken en zit er nu al de hele zomer. Wie weet voor hoe lang deze vogel nog blijft zitten?
Vogelradar 13 september: De kleine klapekster duikt regelmatig opin Nederland in zowel voorals najaar.
De kleine klapekster duikt regelmatig op in Nederland, zowel in het voor- als najaar. Fotograaf: Horneman69

Leuke krenten

  • Waar de grijze wouw een paar jaar geleden nog een echte zeldzaamheid was, is deze tegenwoordig bijna niet meer dan een “krent”. Met nu alweer ongeveer vijftien vogels dit jaar lijkt het opnieuw een recordjaar te worden. Wie weet broeden ze over een aantal jaar wel in Nederland! Gisteren vloog er een vogel over telpost Sellingen GR.
  • Een typische soort van september is de sperwergrasmus, met afgelopen week verschillende vogels langs de kust. Vaak zijn ze te vinden in de directe omgeving van andere familiegenoten zoals zwartkoppen of tuinfluiters.
  • Ook leuk in deze tijd van het jaar is de zee. Wanneer de wind draait naar west of noordwest wordt er op verschillende plekken langs de kust fanatiek geteld. Dit leverde onder andere een leuke dag op bij Westkapelle ZL met tien vorkstaartmeeuwen en enkele kleinste jagers. Maar ook verschillende andere telposten hadden leuke aantallen zeevogels. Check regelmatig de windrichting en kom dit spektakel een keer aanschouwen.
Vogelradar 13 september: Vorkstaartmeeuwen trekken vrijwel alleen door langs de Nederlandse kust in het najaar met goede westen of noordwestenwind.
Vorkstaartmeeuwen trekken vrijwel alleen door langs de Nederlandse kust in het najaar met goede westen of noordwestenwind. Fotograaf: Frank Kremer

Unieke kansen

  • Nu deze vogel al enige tijd op dezelfde plek in Schellinkhout NH verblijft is de blonde ruiter nu toch wel een unieke kans geworden! De vogel laat zich regelmatig leuk fotograferen en is mooi te vergelijken met de juveniele kemphanen die ook aanwezig zijn.
  • Ook de kleine topper van het vogelmeer NH verblijft al voor langere tijd op dezelfde plek en biedt dus een unieke kans om hem leuk op de foto te zetten. De vogel mag dan niet in zijn mooiste kleed zijn, maar een showtje geven doet hij wel!
Vogelradar 13 september: Dwerggorzen trekken steeds meer door Nederland en worden vaak opgemerktdoor hun op zanglijster lijkende "tikje" als roep.
Dwerggorzen trekken steeds meer door Nederland en worden vaak opgemerktdoor hun op zanglijster lijkende “tikje” als roep. Fotograaf: Frank Kremer

Vooruitblik

  • Na een aantal onstuimige herfstdagen lijkt het weer vanaf dit weekend weer rustiger te worden. Dit zorgt dat ook veel vogels hun weg naar het zuiden zullen voortzetten, met de daarbij behorende zeldzaamheden. Zo zullen bladkoningen, een altijd welkome najaarsgast, deze week toch wel binnenkomen.
  • Ook schaarsere soorten als dwerggors en bosgors zijn nu te verwachten, maar de gors waar iedereen al jaren op wacht is de wilgengors. Maak jij jezelf onsterfelijk door deze mega-zeldzaamheid te vinden?
  • Half september is er eigenlijk zoveel te verwachten dat het niet is op te noemen. Daarom moet iedereen gewoon gaan zoeken. Keer elke vogel om en wie weet staat jou vondst volgende week in deze radar!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: